Plafonarea tarifelor RCA, măsură impusă în urmă cu mai bine de un an, va continua cu încă trei luni, iar actul normativ ar urma să fie adoptat de Guvern până la finalul lunii. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut prelungirea plafonării până la 30 septembrie, pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor şi a stabiliza preţurile.
Plafonarea tarifelor pentru polițele RCA urma să expire la finalul acestei luni. Dar Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus deja Guvernului prelungirea măsurii până la finalul lunii septembrie.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: Este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă.
Unul dintre motivele pentru care Guvernul dorește continuarea plafonării tarifelor RCA este scumpirea excesivă a pieselor de schimb, dar și a manoperei service-urilor, din 2020 până în prezent.
Aceste majorări duc la o explozie a tarifelor RCA, majoritatea mașinilor fiind reparate în baza decontului făcut de asiguratori.
Lidia Moise, analist economic: A crescut foarte mult costul cu forţa de muncă, a crescut foarte mult faţă de ce se întâmpla acum câţiva ani şi probabil şi costurile materialelor şi ale pieselor de schimb. Într-adevăr, îi enervează şi nemulţumeşte pe cei care au afaceri de reparaţii de maşini pentru că şi-ar fi dorit să fie mult mai mari, pe deoparte.
Plafonarea preţurilor la RCA a fost prelungită ultima dată în martie 2024, iar companiile pot face ajustări de maximum 6,8%.
Mădălin Roşu, preşedintele BAAR: Există o decizie a instanţelor din România care amendează astfel de practici, există un proces câştigat chiar împotriva primei plafonări din 2016. Asistăm la o decizie care vine să contrazică practicile europene şi directivele europene. Nu e ceva normal, nu e normal pentru o piaţă liberă, vom vedea probabil efectele mult mai târziu şi ne va costa pe toţi.
Prelungirea plafonării preţurilor la RCA este apreciată de conducătorii auto care critică prețurile pieselor de schimb și ale manoperei practicate de service-urile auto.
Potrivit datelor publicate pe site-ul ASF, care se referă la luna decembrie 2023, tarifele de referință pentru persoanele fizice variază între 1055 și 4747 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și vârsta proprietarului.