Pribegie din subsolul unui bloc din Odesa până într-un adăpost din Republica Moldova: Este foarte greu să fugi cu un copil. Am strâns lucrurile în 5 minute, am venit în ce-am dormit

Sunt pline și vămile din Republica Moldova, iar guvernul de la Chișinău a deschis un centru unic de gestionare a crizei, pentru a putea face față valului mare de refugiați. Drama acestor oameni e de nedescris. Îi macină frica, durerea și incertitudinea. Peste 30.000 de ucraineni primesc în aceste momente sprijinul basarabenilor.

27 Februarie 2022, 22:55 (actualizat 27 Februarie 2022, 23:36) |

După două nopți în subsolul blocului, Liza a ajuns în sfârșit cu fetița ei de patru luni în Republica Moldova.

LIZA, locuitoare Odesa: E groaznic când nu știi ce va fi mâine. În subsol era bine, dar este foarte greu să fugi cu un copil. Ai nevoie de hrană, scutece, suzetă, apă și haine călduțe. Am strâns lucrurile în 5 minute, am venit în ce-am dormit.

După ce trec frontiera, oamenii sunt impresionați de sprijinul care li se oferă.

VERA, locuitoare Odesa, Ucraina: Ne dau lacrimile când vedem ospitalitatea cu care ne-au primit, ne-au hrănit, totul e cald, ne-au oferit plapume.

TATIANA, locuitoare Odesa: Am mers aproape 38 de ore pe drum. Avem trei copii în mașină. Ne-a fost frică să ne pornim fiindcă mergem, dar nu știm unde. Am lăsat totul. Suntem recunoscători deoarece ne-ați hrănit, ne-ați întâmpinat și ne susțineți.

Președintele Republicii Moldova a făcut un tur al punctelor de frontieră, să vadă cum se descurcă autoritățile cu fluxul în creștere de refugiați. Maia Sandu a vizitat și un centru de triere pentru refugiați. Acolo a discutat cu femeile cazate temporar și le-a asigurat că li se oferă adăpost cât va fi nevoie.

Republica Moldova va avea un Centru unic de gestionare a crizei.

NATALIA GAVRILIȚA, premierul Republicii Moldova: Acest centru va asigura servicii, cum ar fi alimentație, consiliere psihologică, haine, produse de primă necesitate, servicii consulare. Această asistență va fi oferită pentru refugiații care se află în centrele de plasament temporar sau la rude și prieteni.

De la izbucnirea războiului, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 70.000 de ucraineni. 29.000 au și rămas, iar aproape 500 au solicitat azil.

Source

Distribuie știrea