• Tue. Dec 7th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, obligată să demisioneze chiar în ziua alegerii, după plecarea ecologiștilor din executiv

Nov 24, 2021

Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, aleasă miercuri premier de Parlamentul ţării, a fost constrânsă să demisioneze după mai puţin de 8 ore, din cauza respingerii bugetului pe care l-a propus şi a plecării aliaţilor săi ecologişti din guvern, relatează AFP, dpa şi Reuters.

24 Noiembrie 2021, 21:03 (actualizat 24 Noiembrie 2021, 21:11) |

Magdalena Andersson

“Există o regulă constituţională potrivit căreia un guvern de coaliţie demisionează atunci când un partid îl părăseşte. Nu doresc să conduc un guvern a cărui legitimitate este pusă la îndoială”, a declarat Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă, spunând că speră că va fi realeasă printr-un vot ulterior.

“I-am cerut preşedintelui Parlamentului să mă elibereze de responsabilităţile de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu premier într-un guvern monocolor social-democrat”, a explicat ea.

Verzii au decis să iasă din coaliţie după ce Parlamentul a respins proiectul de buget în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta, din opoziţie.

Este prima dată când legislativul de la Stockholm a aprobat un buget negociat “cu un partid de extremă dreapta”, a declarat Per Bolund, unul din cei doi lideri ai Verzilor, referindu-se la partidul Democraţii Suediei.

Magdalena Andersson devenise miercuri prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, dar mandatul său s-a dovedit mai scurt decât al oricărui predecesor.

Preşedintele Parlamentului urmează să decidă următorul pas în procesul de formare a unui nou guvern.

Sursa: Agerpres

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *