Sindicatul jurnaliștilor NewsGuild a scris pe Twitter că angajații: „sunt acum oficial în grevă de lucru, prima de această amploare la companie în patru decenii. Nu este niciodată o decizie ușoară să refuzi să faci munca pe care o iubești, dar membrii noștri sunt dispuși să facă tot ce este necesar pentru a avea o redacție mai bună pentru toți”.
Over 1,100 New York Times workers are now officially on work stoppage, the first of this scale at the company in 4 decades. It’s never an easy decision to refuse to do work you love, but our members are willing to do what it takes to win a better newsroom for all. #GuildStrong!
— NewsGuild of New York (@nyguild) December 8, 2022
Negocierile au avut loc marți și o parte din ziua de miercuri, dar părțile au rămas în contradicție în privința creșterilor salariale și politicilor de lucru la distanță.
Miercuri seară, sindicatul a anunțat pe Twitter că nu s-a ajuns la o înțelegere și că se va desfășura greva.
„Am fost gata să lucrăm atât timp cât a fost nevoie pentru a ajunge la un acord echitabil, dar conducerea a plecat de la masă cu cinci ore înainte de final. Știm cât de mult valorăm”, a declarat sindicatul.
Un purtător de cuvânt al Times, Danielle Rhoades Ha, a spus într-o declarație că erau încă în negocieri când au fost anunțați că are loc greva.
„Este dezamăgitor că iau o astfel de măsură extremă când nu suntem într-un impas”, a spus ea.
Nu era clar cum va fi afectată transmisia de joi, dar printre susținătorii grevei se numără membri ai biroului de știri în direct, care acoperă știrile de ultimă oră.
Rhoades Ha a declarat pentru Associated Press că societatea are planuri solide pentru a continua să producă conținut, inclusiv bazându-se pe reporteri internaționali și pe alți jurnaliști care nu sunt membri de sindicat.
Într-o notă trimisă personalului reprezentat de breaslă, redactorul-șef adjunct, Cliff Levy, a catalogat greva planificată drept nedumeritoare și este „un moment neliniștitor în negocierile pentru un nou contract”. El a precizat că greva vine în ciuda eforturilor tot mai intense ale companiei de a face progrese.
Dar, într-o scrisoare semnată de peste 1.000 de angajați, NewsGuild a declarat că managementul trage de timp de aproape doi ani în privința negocierilor și că „timpul pentru a ajunge la un contract corect se scurge până la sfârșitul anului”.
NewsGuild a mai spus că firma le-a spus angajaților care plănuiesc greva că nu vor fi plătiți pe durata acesteia. Membrilor li s-a cerut, de asemenea, să lucreze ore suplimentare pentru a face treabă înainte de grevă, potrivit sindicatului.
The Times a mai avut parte de alte greve mai scurte în ultimii ani, inclusiv un protest de o jumătate de zi în luna august, organizat de un nou sindicat care reprezintă angajații din domeniul tehnologiei și care a reclamat practici de muncă nedrepte.
Anterior ambele părți au sesizat un progres pe care l-au descris ca fiind semnificativ, iar compania a renunțat la propunerea sa de a înlocui actualul plan de pensii ajustabile cu un plan de pensionare îmbunătățit. În schimb, Times s-a oferit să lase sindicatul să aleagă între cele două. De asemenea, compania a fost de acord să extindă beneficiile pentru tratamentul fertilității.
Cliff Levy a declarat că firma s-a oferit, de asemenea, să majoreze salariile cu 5,5%, urmată de creșteri de 3% în 2023 și 2024. Aceasta ar reprezenta o creștere față de creșterile anuale de 2,2% din contractul expirat.
Stacy Cowley, reporter de finanțe și reprezentant al sindicatului, a declarat că acesta urmărește creșteri salariale de 10%, ceea ce ar compensa creșterile care nu au fost făcute în ultimii doi ani.
Ea a mai declarat că sindicatul dorește ca în contract să se garanteze angajaților opțiunea de a lucra la distanță o parte din timp, dacă rolul lor le permite acest lucru, dar compania vrea să aibă dreptul de a-i rechema pe jurnaliști la birou cu normă întreagă. Cowley a declarat că Times a cerut angajaților săi să fie prezenți la birou trei zile pe săptămână, dar mulți dintre ei au venit mai rar, în cadrul unui protest informal.
Președintele de breaslă pentru reclamații Jim Luttrell, a declarat că salariul lui de acum nu valorează cu mult mai mult decât salariul de după inflație, cand a început să lucreze la The Times în 1995.
„Am plătit pedeapsa de loilalitate. Am acceptat mariri mici de 2% când industria era în impas și conducerea își lingea rănile din cauza unor decizii de afaceri proaste. În acea perioadă, m-am străduit să trimit la facultate 3 copii, în timp ce compania s-a bătut cu pumnii în piept datorită profiturilor si a abonamentelor în creștere, oferind măriri de milioane pentru directori, dividende și răscumpărări de acțiuni. Sunt gata să intru in grevă pentru că este rândul nostru să culegem rodul muncii noastre”, a mărturisit acesta.
Sursa: The Guardian