În Paris se înființează o comisie menită să analizeze modul în care oamenii ar putea conviețui alături de șobolani
„Cu îndrumarea primarului, am decis să formăm o comisie pe problema conviețuirii”, a anunțat Anne Souyris, viceprimarul orașului pentru sănătate publică. Ea a adăugat că grupul va fi însărcinat să găsească o metodă de a trata șobolanii care să fie eficientă, dar „nu insuportabilă” pentru parizieni.
Anunțul implică o abatere de la planul antișobolan al orașului din 2017, o strategie de 1,7 milioane de euro care a implicat instalarea de coșuri de gunoi etanșe în tot orașul și utilizarea extensivă a otravii de șobolan în mii de operațiuni agresive de exterminare.
Anunțul a fost criticat de unii politicieni, precum Geoffroy Boulard, primarul arondismentului 17 al orașului, care și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la înmulțirea șobolanilor. „Echipa lui Anne Hidalgo nu dezamăgește niciodată”, a scris Boulard pe Twitter, exprimându-și neîncrederea față de abordarea blândă a problemei rozătoarelor. „Parisul merită mai mult”, spune el.
De cealaltă parte, asociațiile pentru drepturile animalelor precum, Paris Animals Zoopolis, au salutat inițiativa primarului Parisului pentru a dezvolta relații mai cordiale cu populația de rozătoare. „Metodele actuale sunt ineficiente și crude”, a scris grupul pe Twitter. „Înființarea unui grup de lucru pentru a se gândi și a experimenta noi metode este esențială”.
Șobolanii au reprezentat dintotdeauna o problemă pentru Paris. Rozătoarele au fost responsabile pentru proliferarea ciumei bubonice care a distrus aproape jumătate din populația orașului în secolul al XIV-lea. Dar aceiași șobolani au devenit mană cerească în timpul Asediului Parisului din 1870-1871, când au devenit un aliment de bază pentru locuitorii înfometați.
Populația de șase milioane de șobolani a Parsisului a rămas relativ stabilă în ultimii ani. Dar gunoaiele adunate în această primăvară au provocat temeri că rozătoarele ar putea deveni încurajate și ar putea pretinde o dominație mai mare asupra capitalei franceze.
Nu doar Parisul se confruntă cu astfel de probleme. La începutul acestui an, New York a alocat 3,5 milioane de dolari pentru o „zonă de excludere” a rozătoarelor care acoperă jumătatea de nord a Manhattan-ului. Orașul pariază pe o strategie combinată de inspecții sanitare, capcane și renovare a clădirilor pentru a aborda problema rozătoarelor din cartiere precum Harlem.
Alte orașe au căutat abordări agresive, dar ecologice ale problemei. În 2021, orașul francez Toulouse a început să folosească dihorii pentru a închide coloniile de șobolani din spațiile publice. „Sunt plasate capcane la ieșirile din vizuină și sunt eliberați până la trei dihori pentru a elimina șobolanii”, a declarat Françoise Ampoulange, consilierul municipal responsabil cu bunăstarea animalelor din Toulouse. Strategia este o alternativă utilă la sistemele convenționale, având în vedere că există reguli stricte privind utilizarea otrăvurilor, a spus Ampoulange. Șobolanii prinși de dihori sunt apoi eutanasiați cu gaz.
Experții se așteaptă ca schimbările climatice, creșterea temperaturilor globale, să încurajeze și mai mult dăunătorii și să favorizeze reproducerea rozătoarelor pe tot parcursul anului.
Un articol de Arina Delcea