Primele zile de îngheț din luna decembrie. Fluctuațiile vremii afectează culturile, avertizează specialiștii în Agricultură

Doi oameni și-au pierdut viața după ce valul de aer polar a adus un ger năprasnic asupra României. Azi dimineaţă, mercurul a scăzut sub zero grade în aproape toată ţara, iar în nordul şi centrul ţării, a fost ger. Cel mai frig a fost la Vârful Omu: minus 20 de grade. Meterologii atrag atenția că și în această noapte ne așteaptă gerul.

13 Decembrie 2022, 19:17 (actualizat 13 Decembrie 2022, 19:54) Știrile TVR |

Ziua de marți a început cu temperaturi sub zero grade în majoritatea regiunilor țării. În județul Iași, mercurul a ajuns la minus 4 grade. Pentru cei aflați singuri în locuințe neîncălzite, frigul a fost fatal. Doi bătrâni au fost găsiți aproape înghețați în propriile case: o femeie de 81 de ani din Şipote și un bărbat de 51 de ani din Scobinţi. Au fost duși la spital, cu hipotermie. Dar nu au putut fi salvați. O altă victimă a frigului, un bărbat de 41 de ani din Botoșani, a fost găsit inconștient pe stradă. Acum este la spital, la Terapie Intensivă.

DIANA CIMPOEŞU, medic şef UPU SMURD Iaşi: Deși a fost adus cu temperatură 20,5 grade temperatură centrală, a răspuns manevrelor de reîncălzire. Este în continuare în stare critică, este intubat, dar inima lui bate.

De altfel, oamenii străzii sunt cei mai vulnerabili când temperaturile scad sub limita înghețului. Singura lor salvare sunt centrele sociale de urgență.

LUMINIŢA MUNTEANU, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi: Aseară, de exemplu, au fost cazate 75 de persoane, persoanele fără adăpost având posibilitate să beneficieze de servicii de cazare, de igienă corporală, de servicii medicale, tot ce este nevoie pentru o persoană aflată în dificultate.

Gerul va persista și în noaptea următoare.

MIHAI HUŞTIU, meteorolog ANM: Mâine dimineaţă temperaturile estimate vor fi cuprinse între -10 şi 0 grade, cu valori chiar mai coborâte spre -13 grade în estul Transilvaniei.

Schimbările bruște de temperatură sunt nefaste pentru agricultură.

Cezar Gheorghe, specialist în comerţul cu cereale (preluare “Banii, Azi”): Dacă, după ploaie, îngheață, atunci se întâmplă lucrul cel mai rău care se poate întâmpla, efectiv plantele mor pentru că sunt prinse într-o crustă de gheață. Dacă înghețul ar veni nu imediat după ploaie, ar trebui între 7 și 10 zile, cu temperaturi între -7 și -10 grade, ca să producă stricăciuni.

De joi, însă, vremea se încălzește şi se vor înregistra chiar şi temperaturi de până la 17 grade în sud-estul țării.

Source

Distribuie știrea