Primul ”Sărut” al lui Brâncuşi, punct de cotitură în istoria artei universale, expus în Palatul Dacia, din Capitală

Primul ”Sărut” al lui Brâncuşi, dăltuit în piatră, la Paris, în 1907, este expus zilele acestea de Palatul Dacia, pe strada Lipscani din București. Lucrarea face parte din patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova, însă de-a lungul timpului a călătorit în Galerii de artă de pe întreg globul. Prima dată a fost expus în capitala României în anii ’50, apoi în 1967. E considerată prima sculptură modernă a secolului al XX-lea şi printre cele mai importante opere ale sculptorului român, alături de Muza adormită, Prometeu şi Domnișoara Pogany.

25 August 2023, 09:41 (actualizat 25 August 2023, 10:00) Știrile TVR |

Opera lui Brâncuși a fascinat milioane de admiratori. ”Sărutul” e văzut ca un echilibru între bărbat și femeie, prin formele perfect egale, dar și ca un mesaj puternic pe care artistul l-a dat la începutul secolului al XX-lea. Un fel de declarație de independența față de arta turnată în bronz.

Maria Munteanu, ghid al galeriei de artă: Reprezintă un punct de cotitură pentru istoria artei universale. Îl vedem pe Brâncuși la începutul secolului al XX-lea puțin în conflict cu ceea ce s-a întâmplat până atunci și în acest gest de gigant se reîntoarce la cioplire, la sculptura în piatră.

Această lucrare este cu atât mai valoroasă cu cât reprezintă primul din seria săruturilor pe care Brâncuși le-a dăltuit în piatră.

În această galerie de artă însă îl descoperi și pe omul Brâncuși, cu tot cu sentimentele lui pentru cea care i-a fost muza, Florence Meyer. Sunt expuse două scrisori, e drept, dintr-un număr imens pe care cei doi și le-au trimis în 20 de ani cât au corespondat. Sculptorul avea obiceiul să se semneze Morice.

”Sărutul” de Brâncuși e adus în Capitală acum și vin zilnic sute de oameni să-l vadă. Lucrarea va fi expusă în Palatul Dacia, din centrul Bucureștiului, până în 30 august.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea