Primul târg de joburi la Constanța pentru ucrainenii stabiliți acolo. Cursuri de limba română la Buzău, care să-i ajute pe refugiați să-și găsească mai ușor un loc de muncă

20 de firme au venit cu oferte la primul târg de locuri de muncă pentru refugiații ucraineni, organizat în județul Constanța. Sunt locuri disponibile în hoteluri şi restaurante, în supermarketuri, industria auto și nu numai. Peste 300 de cetățeni ucraineni stabiliți în zona litoralului și-au depus CV-uri pentru angajare. Dar și alte județe, ucrainenii care s-au refugiat în țara noastră sunt în căutarea unui loc de muncă.

24 Martie 2023, 17:31 (actualizat 24 Martie 2023, 20:58) Știrile TVR |

Potențialul candidat a stat de vorbă cu angajatorul, care a avut lângă el un translator. Cei mai mulți dintre refugiați nu cunosc româna, iar engleza prea puțin.

Elena, refugiată din Ucraina: Aici sunt oameni care au nevoie de orice fel de slujbă, chiar şi din cele simple, comune. Nu mai au bani să trăiască şi au copii, deci au nevoie de un loc de muncă.

20 de firme din județ au venit să angajeze ucraineni. Cunoașterea limbii române sau engleze nu este o cerință obligatorie, dar poate fi un avantaj.

Mircea Dobre, angajator: Avem angajări pe parte de cameriste pe parte de ajutor de ospătar, la zona de spălătorie în interiorul hotelului și parte de manipulare marfă pentru depozitare și restaurant.

Ciprian Lepădatu, organizator: În Constanța, industria ospitalității are nevoie de foarte mulți oameni astăzi, începe sezonul estival iar companiile de producție din Constanța au nevoie de specialiști în zona tehnică.

La Buzău, mai mulți refugiați din Ucraina învață de trei luni limba română. Speră să își găsească mai ușor un loc de muncă.

Svetlana este din Izmail unde era economist la o bancă.

Svetlana, refugiată din Ucraina: România mă ajută foarte mult. Eu nu am un singur scop, doar să câştig bani, ci vreau să mă fac utilă pentru această ţară.

Uliana, refugiată din Ucraina: Eu nu am o dorință anume. Sunt disponibilă să fac orice, ca să am un serviciu.

Vitalia, refugiată din Ucraina: Eu intenţionat am enumerat toate aptitudinile mele pentru că, în cazul în care mi se vor face oferte, să ştie dacă sunt potrivită. Sunt dispusă să fac tot ceea ce este nevoie. (Vrei să rămâi aici pentru o perioadă lungă de timp?) Pentru toată viaţa.

Ionel Țociu, director AJOFM Buzău: Este o mare problemă, e barieră de limbă. Am venit și de această dată pentru a identifca aceste persoane, pentru a le prelua în baza noastră de date.

Peste 5 mii de refugiați ucraineni au fost angajați în România, de la începutul războiului din Ucraina. Procedura de angajare pentru ei a fost simplificată: au nevoie doar de un număr de identificare fiscală, fără să fie necesar permisul de muncă.

Ucrainenii pot să muncească astfel timp de nouă luni și trebuie să fie plătiți cu cel puțin salariul minim pe economie.

Source

Distribuie știrea