Prinţul Charles, primul discurs al tronului. A înlocuit-o pe Regina Elisabeta a II-a, care are probleme de mobilitate

Prinţul Charles, moștenitorul coroanei britanice, a rostit, marți, primul său discurs al tronului, moment care a deschis în mod oficial o nouă sesiune a Parlamentului Marii Britanii. A înlocuit-o astfel pe Regina Elisabeta a II-a, care are probleme de mobilitate.

10 Mai 2022, 16:46 (actualizat 10 Mai 2022, 17:11) Știrile TVR |

Prinţul Charles, primul discurs al tronului / FOTO: @RoyalFamily

Prinţul Charles a detaliat principalele proiecte de lege ale Guvernului de la Londra. De la puterea de cumpărare şi Irlanda de Nord până la “apărarea democraţiei” în lume, în special în Ucraina, au fost trecute în revistă.

Purtând uniforma de amiral de marină, Prinţul Charles s-a aşezat pe tronul alocat consorţilor, iar locul de la dreapta lui, rezervat de obicei tronului suveranei, a rămas gol.

La stânga lui, în locul în care stătea el de obicei, s-a aşezat soţia lui, Camilla. A fost prezent, pentru prima oară, Prinţul William, al doilea în ordinea de succesiune la tron. El a stat la dreapta tatălui său.

Absenţa Reginei (96 de ani) reprezintă o nouă etapă simbolică în transferul progresiv al sarcinilor oficiale ale suveranei britanice către Prinţul Charles.

Regina continuă să aibă probleme de mobilitate episodice şi, după consultarea cu medicii săi, a decis – cu părere de rău – să nu participe la discursul tronului“, a indicat, luni seară, Palatul Buckingham, într-un comunicat.

La cererea Majestăţii sale şi cu acordul autorităţilor competente, prinţul de Wales va citi discursul tronului în numele ei, împreună cu ducele de Cambridge (prinţul William, nepotul reginei) care va fi de asemenea prezent“, a mai precizat palatul.

După o scurtă spitalizare în octombrie, apariţiile Reginei Elisabeta a II-a au devenit extrem de rare, chiar dacă ea continuă să-şi asume “sarcini uşoare” în castelul Windsor, în cea mai mare parte prin videoconferinţă.

Până acum, Regina Elisabeta a II-a şi-a delegat atribuţiile asociate acestui discurs doar de două ori: atunci când era însărcinată cu prinţii Andrew şi Edward, în 1959, respectiv în 1963.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source