Problema gazelor pentru iarna care vine: Germania mizează pe solidaritatea europeană. Norvegia și-a sporit exporturile

Germania vrea să scape cât mai repede de dependență de gazul rusesc, iar cancelarul Olaf Scholz încearcă să întărească parteneriatele economice ale Berlinului. După ce a primit asigurări din partea Norvegiei că Germania va avea suficient gaz cât să compenseze pierderile din livrările Gazprom, cancelarul german a pus accentul și pe solidaritea energetică europeană, la întâlnirea cu premierul Suediei.

16 August 2022, 20:02 (actualizat 16 August 2022, 20:07) Știrile TVR |

Germania îşi pregăteşte rezervele de gaze pentru iarnă ş, în același timp, Berlinul vrea să beneficieze de solidaritatea energetică europeană, deși mai multe state ale Uniunii se opun pretențiilor celei mai mari economii europene. Analiștii subliniază că insistență cu care Berlinul cere solidaritate energetică demonstrează că Germania este în continuare dependență de gazul rusesc. Guvernul federal vrea să se debaraseze cât mai rapid de acest contract și se pregătește pentru un eventual şoc energetic.

De altfel, ministrul german al economiei a semnat o înțelegere cu mai multe companii energetice pentru livrarea de gaz lichefiat, prin două terminale ce vor fi construite în nordul țării.

”Memorandumul de înţelegere asigură că aceste vase vor acţiona pentru a livra gaz la capacitate maximă până în martie 2024”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al Economiei.

Oficialii germani spun că terminalele pot începe să primească gaz lichefiat încă din această iarnă, mai ales că nu trebuie o infrastructură specială pentru descărcarea din containerele de pe vase. Aceste terminale și economiile realizate la consumul de gaz vor asigura o iarnă fără prea mari probleme, apreciază analiștii economici. Şi Norvegia joacă un rol important pentru suplinirea livrărilor de gaz către Germania, lucru subliniat chiar de șeful guvernului de la Oslo.

”Norvegia poate contribui cu livrări ridicate şi stabile de gaz către Europa şi, în acest sens, putem contribui la sprijinirea Germaniei în acţiunea să extinsă şi complexă de a deveni independentă de gazul rusesc”, Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei

Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa occidentală, iar anul acesta şi-a mărit şi exporturile de gaze naturale, pentru a profită de preţurile ridicate de pe piaţă, dar şi pentru a ajută Europa să înlocuiască gazul rusesc.

Source

Distribuie știrea