Problemele sistemului de sănătate sunt discutate cu ministrul Alexandru Rafila, în direct la TVR INFO de la ora 21.00

Ministerul Sănătății Alexandru Rafila

Mâine începe repartiția candidaților la rezidențiat, ține trei zile. Colegiul Medicilor solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie având în vedere că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri, iar acest număr este insuficient. 180 de localități nu au medic de familie, foarte mulți în vârstă.

Raportarea infecțiilor nosocomiale din spitale ar putea deveni criteriu de evaluare pentru managerii unităților medicale, potrivit unui ordin de ministru pus în dezbatere publică.

Multe spitale din România funcționează în clădiri insalubre, unele vechi de câteva decenii, care pun în pericol viața pacienților și fac din sistemul sanitar o sperietoare pentru bolnavi. Ministrul a precizat că pericolul cel mai mare este în zona instalaţiilor sanitare, nu în vechimea clădirii.

Spitalele regionale, de care politicienii vorbesc de 17 ani, sunt încă în stadiul de proiect tehnic. Mai mult, între timp nu se mai vorbeşte de opt, ci de trei, orizontul optimist al finalizării lor fiind 2026-2027.

În emisiune vor fi abordate și teme sensibile, precum proiectul de lege privind legalizarea canabisului în scop medical în România. Ministerul Sănătății se opune adoptării proiectului de lege ca terapie pentru pacienții cu boli cronice în fază terminală. Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia, și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal.

Source