Procurorii şi specialiştii INSEMEX iau în calcul mai multe ipoteze în cazul incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploiești, în urma căruia au murit doi pacienți

Continuă ancheta în cazul incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploiești, în urma căruia doi pacienţi au murit şi o infirmieră a fost rănită. Procurorii şi specialiştii INSEMEX iau în calcul mai multe ipoteze, de la foc deschis, până la scurtcircuit sau o flamă accidentală. Experţii din domeniul medical atrag atenţia că astfel de episoade se pot repeta oricând din cauza riscurilor pe care le presupune folosirea în cantităţi mari a oxigenului în secţiile ATI Covid.

12 Noiembrie 2021, 20:06 (actualizat 12 Noiembrie 2021, 20:29) |

Cercetările procurorilor în cazul incendiului de la Spitalul Județean Ploiești vizează infracțiunile de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Inițial, în presă a apărut ipoteza că detectoarele de oxigen din spital ar fi fost prevăzute cu baterii solare care s-au descărcat, dar reprezentanții spitalului au respins această variantă.

Bogdan Nica, manager, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti: Informația este falsă, acestea sunt detectoarele, sunt detectoare cu baterie de lungă durată, bateria se înlocuiește de tehnicianul spitalului când senzorul semnalizează că nu mai are baterie.

Și Inspecția Muncii face anchetă.

Constantin Stoica, inspector-şef adjunct, ITM Prahova: A început o cercetare la fața locului. Luăm în calcul orice pistă, tehnică, organizatorică, adică o eroare umană.

Sunt verificate mai multe ipoteze: foc deschis, scurt circuit sau o scânteie accidentală.

Mihaela Florescu, purtător de cuvânt, IPJ Prahova: Sunt efectuate cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă.

Raed Arafat, şeful DSU: Focul deschis la ATI lângă oxigen e nepermis, așa s-a declanșat incendiul din ce am văzut. O să vedem ancheta.

Specialiștii avertizează că astfel de incendii se pot repeta oricând.

Oxigenul medical se poate aprinde chiar și din cauza electricității statice sau a unor creme și substanțe de uz sanitar.

Gabriel Mihălașcu, director medical SAJ Buzău: Manipularea tuburilor de oxigen trebuie făcută în siguranță deplină. Asta înseamnă mâini curate, purtarea unor mănuși pentru a evita grăsimea de pe mâini, orice fel de combinație oxigen și grăsime poate produce o explozie a tubului de oxigen.

Doi pacienți de 75 și 76 de ani au murit în incendiul declanșat în secția COVID a Spitalului Județean din Ploiești. Iar o infirmieră a suferit arsuri.

În prezent, pavilionul cu 18 paturi în care a izbucnit focul rămâne închis până la finalul anchetei.

Source

Distribuie știrea