Profesorii din România, mânați de vocație, dar speriați de salarii și birocrație. Ei vor câștiga chiar şi de cinci ori mai puţin faţă de colegii din alte țări

Profesorii care au obținut note peste 7 la Titularizare şi au avut norocul să existe posturi libere şi-au luat, azi, repartiţiile. Pleacă la drum cu un salariu de 3.600 de lei pe lună, cu o mie mai puţin faţă de promisiunile guvernanţilor făcute în timpul grevei de anul trecut. Vor câştiga, anual, chiar şi de cinci ori mai puţin faţă de colegii din Uniunea Europeană.

Cu 10 la Titularizare și un doctorat în Filologie, Lavinia, profesoară de Limba și literatura română, va fi de acum cadru didactic într-un liceu din București, cu contract pe perioadă nedeterminată. Este pentru al doilea an când susține examenul de Titularizare.

Lavinia, profesoară de Limba și literatura română: Pasiunea a fost cea care a învelit de fapt tot efortul ăsta. Pentru mine e mai important să pot să cresc împreună cu elevii pe care îi voi avea. Pentru mine nu a fost important salariul.

Andrei are 23 de ani și este profesor de matematică. A reușit din prima încercare la Titularizare. Din toamnă va preda într-o școală gimnazială din nordul Capitalei.

Andrei Codrici, profesor de Matematică: E un sentiment aparte ceea ce se întâmplă acolo în clasă când deslușește un exercițiu singur, când reușește să aplice niște metode, e ceva unic. (n.r. întrebare: O să accepți meditații?) Nu. Eu îmi fac treaba bine la școală.

Pentru Delia va fi al doilea an în învățământ ca profesoară de limba engleză, la gimnaziu. Are 9.85 la Titularizare și s-a lovit deja de neajunsurile sistemului de învățământ.

Delia, profesoară de Limba engleză: Hârțogăraia, birocrația cred că ar fi un prim pas foarte bun care ar da la o parte un anumit obstacol în atractivitatea domeniului.

Mai puțin de jumatate dintre cei peste 36.000 de candidați înscriși la Titularizare au obținut nota minimă, 7. Ministerul a anunțat 10.000 de posturi disponibile, dar nu toate cu normă întreagă, cele mai multe de învățători și educatori. Dincolo de lipsa posturilor, salarizarea e o problemă importantă.

Ioana Ioniță, profesoară de Limba engleză: E departe de a fi o sursă de venit decentă. Pe de altă parte sunt niște avantaje care țin de flexibilitatea programului și până la urmă ce înseamnă vocația de profesor.

Nicolae Mihai, profesor de Matematică: La fiecare oră este un nou început, o fac cu aceeași plăcere. (n.r. întrebare: Din ce vă completați veniturile?) Fac diverse pregătiri în măsura posibilităților. (n.r. întrebare: Poate supraviețui un profesor fără să facă meditații, să trăiască doar din salariul de cadru didactic?) Destul de greu.

După greva de anul trecut, un profesor debutant câștigă în România 3.600 de lei pe lună. Pe an înseamnă mai puțin de 10.000 de euro. Asta în timp ce în alte țări din Europa salariile debutanților ajung și la 50.000 de euro pe an.

Distribuie știrea