Casa Verde Fotovoltaice începe pe data de 5 mai. Dar nu toți cei interesaţi să beneficieze de program se vor putea putea înscriere încă din prima zi. Programul va fi structurat pe regiuni şi fiecare va primi acces pentru înscrieri din două în două zile. O altă noutate a programului din acest an este că beneficiarii îşi pot alege singuri instalatorii cu care vor să colaboreze.
Regiunile vor afla săptămâna viitoare ordinea în care încep înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Și bugetul va fi diferit pe regiuni în acest an. 5 mai este ziua în care se deschide programul.
Bugetul de 2 miliarde ar ajunge pentru 80.000 de gospodării. Finanţarea va fi ca şi până acum, de 20.000 de lei, iar beneficiarul trebuie să contribuie cu 10%.
Înscrierea presupune încărcarea în platformă a trei documente: actul de identitate, extrasul de carte funciară şi dovada că persoana respectivă nu are datorii la stat. După ce primesc confirmarea, beneficiarii trebuie să aleagă din lista instalatorilor autorizaţi unul care să execute lucrarea. Această prevedere e tot o noutate.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Nu este corect ca instalatorul să fie cel care alege beneficiarii. Că practic asta s-a întâmplat acum un an de zile, doi ani de zile, instalatorul a spus tu eşti pe listă, tu nu eşti pe listă. Cred că este absolut normal ca cel care alege instalatorul să fie cetăţeanul.„
Unii instalatori sunt nemulțumiți: nu vor ca analiza documentelor să fie responsabilitate lor. Plus că trebuie să depună garanţii de zeci de mii de euro.
Dan Tudose, manager firmă panouri fotovoltaice: „Cum putem noi să verificăm veridicitatea unor documente emise de o autoritate a statului? Orice eroare pe care noi o vom face în interiorul acestor verificări sau despre aceste documente se va reţine din această garanţie de 10% pe care fiecare instalator este obligat să o depună în proiect.”
În paralel, ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pregăteşte un program prin care să acorde vouchere de 5.000 de euro celor care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice.
Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene: „Se vor putea procura cu el echipamente pentru energie verde, panouri solare, pompe de căldură, baterii. Bugetul propus este de 500 de milioane de euro, peste 100.000 de gospodării vor fi beneficiare.”
Etapele ar fi următoarele: după înscriere, depunerea documentelor şi angajamentul de cofinanțare, beneficiarul va primi voucherul prin poștă. Acest tichet va ajunge la furnizorul de panouri fotovoltaice care își va primi banii de la stat doar după ce va încheia montajul. Programul ar putea începe în toamnă.