Proiect: Autovehiculele și motocicletele zgomotoase ar putea fi interzise în București pe timpul nopții

Un consilier general al Capitalei vrea să interzică circulaţia pe timpul nopţii a maşinilor şi motocicletelor zgomotoase, mai exact pe cele care produc peste 95 de decibeli. Proiectul este în dezbatere publică şi urmează să fie introdus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de consiliu. Potrivit legislaţiei în vigoare, în prezent poliţiştii îi pot amenda pe şoferii cu maşini care au suferit modificări şi astfel poluează fonic, dar nu şi pe cei care conduc vehicule omologate care sunt la fel de zgomotoase.

12 Martie 2023, 19:39 Știrile TVR |

Zgomotele auzite pe timpul nopții în București ar putea ține de domeniul trecutului. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, autovehiculele și motocicletele zgomotoase nu ar trebui să mai circule în București între 10 seara şi 8.00 dimineaţa. Cei care ignoră acest orar riscă amenzi usturătoare.

Cei care vor polua fonic între 95 și 100 de decibeli ar putea primi amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, iar cei care vor depăși pragul de 100 de decibeli ar putea fi amendați cu până la 5000 lei.

Consilierul general care a inițiat proiectul s-a inspirat, în alegerea plafonului de 95 de decibeli, din legislații care sunt în vigoare în alte ţări.

Gabriel Rău, consilier general al USR: “95 de decibeli echivalează cu a sparge asfaltul cu picamerul în fața blocului. Se aude destul de rău ziua, încercați să vă imaginați cum se aude noaptea. Poți să ai un vehicul omologat, un vehicul de circuit, de exemplu, să te plimbi în oraș la 3.00 dimineața, să emiți precum avionul cu reacție, să deranjezi toți vecinii și nimeni să nu poată să îți facă nimic. Asta face acest proiect: aduce o limită de zgomot peste care vehiculele nu mai trebuie să producă noaptea.”

Potrivit proiectului, amenzile ar trebuie date de echipe mixte formate din polițiști și inspectori de la Registrul Auto Român. Într-o singură noapte, poliţiştii Brigăzii Rutiere şi inspectori din cadrul RAR au dat 35 de amenzi în valoare de 30.000 de lei șoferilor care conduceau mașini zgomotoase în București, cu sisteme neomologate sau alte deficiențe tehnice. Oamenii legii au reţinut 15 certificate de înmatriculare, dintre care două pentru motociclete şi au retras 4 seturi de plăcuţe de înmatriculare.

Source

Distribuie știrea