Proiect de securitate cibernetică destinat tinerilor din România: cursuri gratuite pentru copii, părinţi şi profesori

Vulnerabilitatea copiilor în mediul online atinge cote extrem de mari. Este semnalul de alarmă tras de specialiştii români. Aceştia au lansat 6 cursuri gratuite pentru copii, părinţi şi profesori. Cu toţii învaţă cum să evite principalele ameninţări online şi cum să gestioneze riscurile folosirii internetului.

31 Octombrie 2023, 22:50 (actualizat 31 Octombrie 2023, 23:15) Știrile TVR |

La Râmnicu Vâlcea a debutat primul proiect de securitate cibernetică destinat tinerilor din România. Până la sfârșitul acestui an școlar, o mie de elevi și studenți din Vâlcea vor învăța cum să se protejeze de pericolele care îi pândesc în mediul online.

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse: Internetul a adus progres, dezvoltare dar, în egală măsură, internetul poate să fie și un pericol.

Constantin Rădulescu, preşedinte CJ Vâlcea: Social Media vine și cu bine dar și cu mai puțin bine. De aceea trebuie sa îi învățăm și să îi ajutăm pe tineri să se protejeze.

Irina Peptenaru, CEO Cyber Smart Academy: Este extrem de important să știm cum ne comportăm în mediul online. Să avem niște noțiuni care să ne permită să folosim mediul online, să studiem, să mergem să ne alegem profesii care să ne faciliteze învățarea în mediul online.

Specialiştii susţin că atât la nivel mondial, cât şi în România, cel mai frecvent caz de vulnerabilitate în rândul copiilor o reprezintă pornografia infantilă.

Sorin Stănică, specialist în prevenirea criminalităţii – IGPR: În mediul digital, fie că vorbim de socializare și intrarea în contact cu persoane necunoscute, fie faptul că prin lipsa de experiență distribuie chiar ei înșiși fotografii către prieteni sau persoane necunoscute, fie că pe fondul necunoașterii sau ignorării principalelor măsuri de siguranță sunt victime ale atacurilor cibernetice și le pot fi sustrase fotografii.

Manuela Catrina, director adjunct DNSC: Avem nevoie, și nu e nimic nou în ceea ce spun, de mai multă prezență în zona educațională, vorbim de siguranță online, despre siguranță cibernetică. Cred că trebuie să le explicăm părinților ce înseamnă control parental. Avem nevoie să vorbim despre parole, despre diverse modalități de a ne proteja online.

Copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, ori părinții, rudele sau cetățenii care au cunoștință de astfel de cazuri pot apela gratuit numărul unic de urgență 119.

Source

Distribuie știrea