Propunere legislativă: Ai, nu ai contract, plătești taxa pe gunoi

Se pregătesc schimbări în taxarea pentru salubritate. Chiar și proprietarii care au case sau apartamente nelocuite și nu au încheiat contracte pentru gunoi, ar putea plăti o suma fixă în fiecare luna. Iar ceilalți ar urmă să achite o taxa variabilă, în funcție de cantitatea de deşeuri pe care o aruncă. Propunerea aparține mai multor senatori și deputați, care vor să încurajeze astfel colectarea selectivă.

21 Iunie 2021, 19:03 (actualizat 21 Iunie 2021, 20:53) |

După criză gunoaielor din sectorul 1 al Capitalei, când mormane de saci cu deșeuri au umplut străzile, mai mulți parlamentari au pus pe hârtie un proiect, după ideea „ai, n-ai contract cu firma de salubritate, plătești taxa de gunoi”. Astfel, toți proprietarii ar urmă să achite o suma pentru serviciul de salubrizare în fiecare lună.

”Să poate fi taxate și acele gospodării care nu sunt locuite, dar practic serviciul este la disponibilitatea și lor. Avem în zonele rurale sau în alte locații clădiri în care nu se locuiește, dar practic în weekend vine familia, stă acolo și produc deșeurile. Aceste deșeuri sunt aruncate pe marginea drumului. Din acel tarif fix ar trebui să existe o finanțare a serviciului de salubritate și pentru aceste gospodării”, explică deputatul Szabo Odon.

Propunerea a stârnit imediat reacții, printre cetățeni.

”Cred că este necesară o taxa de gunoi pe care să o plătească toată lumea, astfel încât gunoiul să fie strâns„.

”Totul e să pună o taxa, dar nici prea mare, nici de exemplu, 2 lei, 3 lei, 10 lei”,

”Să plătim toți că poate așa scade și prețul la tonă aia de gunoi”,

Senatorii și deputații care susțîn proiectul vor că firmele de salubritate să poată propune primăriilor de oriunde din țară două tarife diferite. Pe de o parte unul stabil, iar pe de altă parte unul variabil în funcție de cantitatea de gunoi ce trebuie ridicată.

Administraţia locală din sectorul 2 al Capitalei face deja ultimele pregătiri pentru a aplică un astfel de sistem de luna viitoare.

”În acest moment, de exemplu, sectorul 2 plăteşte 7,11 lei/persoană. Ce vrem noi să facem este să implementăm acest sistem plăteşte cât arunci, cine aruncă un tomberon de gunoi, plăteşte cât pentru un tomberon de gunoi. Pentru acele persoane care nu au contract cred că se impune o taxă”, spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Săptămâna trecută administrațiile locale din sectoarele 1 şi 6 au fost amendate de Garda de Mediu din cauza gunoaielor, dar şi firmele de salubritate pentru că nu au respectat autorizațiile de mediu.

Source

Distribuie știrea