
Pădurea Hoia-Baciu, de lângă Cluj Napoca, e în pericol, atrag atenţia ecologiştii din zonă, care a organizat un marş de protest. Ei au cerut măsuri urgente de protejare a pădurii, după ce recent a fost amenajat un drum provizoriu printre copaci, pentru locuitorii din cartierul unde o stradă s-a surpat. Pădurea Hoia este cunoscută ca una dintre cele mai înfricoşătoare din lume, din cauza unor legende si fenomene stranii care ar fi apărut de-a lungul anilor.
Pădurea Hoia a devenit drumul spre casă pentru sute de clujeni, după ce strada care permitea intrarea în cartierul lor s-a surpat.
Activiștii de mediu spun că autoritățile sunt de vină, pentru că au permis construcția unor cartiere rezidențiale în apropiere. Ei propun ca pădurea Hoia să capete statut de rezervație.
ADRIAN DOHOTARU – preşedinte, Asociaţia Societate Organizată Sustenabil SOS: Primăria, din păcate, a dat prea multe autorizații de construire si de aia a luat-o pădurea la vale. Acolo nu trebuiau atâtea constructii, venim cu un plan de protectie pentru pădurea Hoia declarând o arie naturală periurbană.
Pădurea Hoia-Baciu este unul dintre ultimele locuri puțin afectate de dezvoltări imobiliare, din apropiere de Cluj-Napoca. Ecologiștii se tem că, dacă nu se iau urgent măsuri de limitare a traficului auto, zona va intra în vizorul dezvoltatorilor imobiliari.
ANDREI LAZĂR – biolog: Pe lângă poluarea adusă de drum există poluarea fonică, în această pădure sunt multe vietuitoare si poluarea fonică le afectează.
ELIANA SĂVIANU – lector la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Mediului, UBB: Cel mai tare ar fi afectată fauna de amfibieni pentru că broscuțele astea își fac ouăle și puii în bălți formate exact pe drumuri.
Jurnaliștii TVR au cerut autorităților locale un punct de vedere despre protestul activiștilor, situația pădurii Hoia si drumul amenajat provizoriu, dar acestea au refuzat să comenteze.