Proteste ale fermierilor din Republica Moldova. Traficul rutier a fost blocat în Vama Leușeni

Agricultorii din Republica Moldova au protestat pe câteva drumuri naționale și mai mulți fermieri au blocat traficul rutier în Vama Leușeni. Oamenii spun că ajuns într-o situație critică și nu au cu ce să înceapă lucrările de primăvară. Seceta și grindina din ultimii ani i-au adus în pragul disperării.

Dumitru Rotaru, fermier: Situația noastră este critică din cauza prețurilor. Am strâns cerealele cu un cost foarte mare. La porumb iese vreo 3 lei, dar noi l-am dat cu 2.40 lei. Acum nu avem cu ce ieși în primăvară. Am ieșit în stradă să cerem un drept, să ne dea voie să existăm, suntem tineri, vrem să lucrăm la noi în țară.

Fermierii au blocat traficul la Vama Leușteni

Noiembrie, decembrie, nicio schimbare – zero, numai promisiuni. Vă pot confirma de gospodăria noastră, zero procente îndeplinite din cerințele noastre. Guvernarea motivează că nu avem acte de secetă. Ce acte trebuie? Nu pot face o analiză în ultimii 3 ani, la gospodărie pe vânzări. Să vadă că s-a recoltat la porumb în jur de o tonă și avem minus 2 milioane, spune un fermier.

În vama Leușeni s-au strâns fermieri din patru raioane ale Republicii Moldova. Oamenii spun că nu au bani să înceapă lucrările de primăvară și cer Guvernului să caute surse pentru un ajutor financiar.

Ion Plămădeală, președinte, Asociația „Forța Fermierilor”, preşedinte, Asociaţia „Forţa fermierilor”: Cât timp o să continue nu depinde de noi, dar și ceea ce s-a întâmplat nu chiar depinde de noi, dar de autoritățile statului. Cât va dura acest blocaj, depinde tot de autorități.

La orele amiezii, fermierii au blocat cu utilajele accesul spre vama Leușeni. Protestul i-a enervat pe șoferii prinși în trafic.

Blocați în altă parte, nu blocați oamenii care se duc la lucru să vă aducă bani tot vouă, spune un șofer supărat.

Ce să facem, noi întârziem. Să hotărască, să protesteze la Parlament, nu aici, a spus o femeie blocată în trafic.

Ministrul Agriculturii spune că nu primit nicio solicitare oficială de la fermieri.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Urmează cel mai probabil să trimită o adresare, un document să vedem care sunt cerințele. Din câte înțelegem noi sunt câteva focare de acest gen şi trebuie să vedem cerințele, să facem o analiză, să putem să avem o atitudine şi să venim cu niște răspunsuri. Da, la etapa actuală la toţi le este foarte greu.

Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru agricultorii cu recolte afectate de secetă și grindină anul trecut și încă un milion pentru motorina care le va fi împărțită.

Distribuie știrea