Proteste în Leeds după ce asistenții sociali au preluat copiii unei familii de români. Mai multe persoane arestate. Serviciile sociale vor revizui cazul

Au fost şi proteste violente în oraşul englezesc Leeds, dar reprezentanţii comunităţii spun că au reuşit să convingă autorităţile să facă un pas înapoi în cazul celor 6 copii preluaţi de asistenţă socială. Şi presa britanică scrie că serviciile sociale vor revizui urgent cazul familiei care a aprins scânteia violenţelor. Poliţia a arestat mai multe persoane, iar ministrul de Interne britanic a cerut ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

În cartierul Harehills din Leeds, urmele violenţelor de joi seară sunt încă vizibile. După o intervenţie în forţă a poliţiei şi mai multe arestări, locuitorii s-au calmat, dar nu au încetat protestul.

Totul a început în aprilie, când un bebeluş de 7 luni a fost adus la spital de mama lui cu o lovitură la cap, spun membrii comunităţii.

Serviciile sociale au început o investigaţie în timpul căreia bebeluşul şi fratele său, dar şi alţi patru copii din familia romă au fost plasaţi în grija unor rude. Joi însă, autorităţile britanice au luat o nouă decizie.

Copiii au fost luaţi de la sora cea mare şi daţi în grija unei familii provizorii.

În urma violenţelor din stradă, reprezentanţii comunităţii s-au întâlnit cu serviciile sociale, cu deputatul local şi personal de la consulatul român din Manchester pentru a discuta situaţia. Şi au obţinut revizuirea cazului.

Terezia Rostaş, reprezentant al comunităţii rome din Harehill: Noi considerăm că acest caz e un caz de abuz şi de discriminare.

Consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acțiunea de preluare a minorilor în grija serviciilor sociale locale.

De asemenea, consulul general al României la Manchester a purtat discuţii intense și constructive atât cu reprezentanţii comunităţii românești, cât şi cu reprezentanții cultelor religioase din localitate.

Localnicii din Leeds spun că nu se aşteptau la astfel de tulburări în oraşul lor.

Mulţimea a dat foc unui autobuz şi a distrus maşini. Au fost ciocniri între protestatari şi forţele de poliţie. Sunt mai multe persoane arestate.

Scandalul din Leeds nu a lăsat guvernul britanic fără reacţie. După ce premierul Keir Starmer a condamnat violentele „şocante şi ruşinoase”, secretarul pentru Afaceri Interne Yvette Cooper s-a dus  la faţa locului.

Yvette Cooper, secretar de stat pentru Afaceri Interne: Mulţi oameni au văzut pe reţelele de socializare scene şocante de criminalitate sfidătoare, de aceea e foarte important ca acei indivizi sa simtă Puterea deplină a legii.

Potrivit estimărilor britanice, în cartierul Harehills din Leeds locuiesc în jur de 5000 de membri ai comunităţii rome.

MAE: Ambasada României la Londra şi Consulatul General de la Manchester nu au primit notificări de la autorităţile britanice cu privire la cetăţeni români arestaţi

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) informează, sâmbătă, că până la acest moment Ambasada României la Londra şi Consulatul General de la Manchester nu au fost notificate de autorităţile britanice cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentelor care au avut loc joi seara la Leeds.

„Până la acest moment, Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentului din seara zilei de 18 iulie 2024, însă reprezentanţii oficiului consular de la Manchester au făcut demersuri pentru a solicita informaţii suplimentare şi, de îndată ce vor fi clarificate detaliile cu autorităţile locale de poliţie, acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului”, se menţionează într-o precizare a MAE.

Totodată, MAE menţionează că, până la acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor unor cetăţeni români care să fi fost supuşi unei astfel de măsuri.

MAE aminteşte că, în cursul zilei de 19 iulie 2024, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a minorilor în grija serviciilor sociale locale. De asemenea, consulul general al României la Manchester „a purtat discuţii intense şi constructive” atât cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cât şi cu reprezentanţii cultelor religioase din localitate.

Consulatul General al României la Manchester va continua şi în perioada următoare dialogul cu familia cetăţenilor români implicaţi în acest caz, precum şi cu autorităţile britanice locale, până la identificarea celor mai bune soluţii legale pentru soluţionarea situaţiei, menţionează sursa citată.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Manchester: 0044 161 236 0478, 0044 161 236 9687, 0044 161 237 1546, 0044 161 237 5513, 0044 161 236 8995, 0044 161 923 4947, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: 0044 (0) 75 35 604 342.

Ministerul Afacerilor Externe mai reaminteşte că în acest caz este în derulare o anchetă a autorităţilor locale de poliţie.

Mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului.

MAE român a informat anterior, vineri, că în contextul discuţiilor cu reprezentanţii serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetăţenilor români minori, precum şi cu familia de cetăţeni români, reprezentanţii Consulatului General din Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităţilor române în identificarea unei soluţii stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autorităţile britanice responsabile de caz.

Reprezentanţii misiunii române au subliniat importanţa deschiderii şi a cooperării familiei minorilor cu autorităţile competente pentru identificarea tuturor instrumentelor menite să faciliteze o soluţie în interesul superior al minorilor, se menţiona în informarea transmisă vineri de MAE.

Ministerul român a subliniat şi că, potrivit competenţelor, în ansamblul acţiunilor de protecţie şi asistenţă consulară efectuate pentru cetăţenii români, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, iar în unele situaţii cu sprijinul ataşaţilor pentru probleme sociale şi de muncă, acordă o atenţie deosebită minorilor români care s-ar putea regăsi în situaţii dificile, în străinătate.

De asemenea, este menţinut dialogul cu părinţii minorilor, cu autorităţile locale competente, precum şi cu instituţiile române cu atribuţii în materie de protecţie a drepturilor minorilor.

MAE a mai evidenţiat că în toate demersurile efectuate în cazul cetăţenilor români minori aflaţi în situaţii deosebite primează exclusiv principiul fundamental privind respectarea interesului superior al copilului, în deplină concordanţă cu principiile înscrise în Convenţia privind Drepturile Copilului, cu respectarea reglementărilor din statul de cetăţenie sau reşedinţă permanentă sau domiciliu al minorului.

La numărul de urgenţă 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.

Distribuie știrea