Proteste la Mitrovica, după ce guvernul kosovar a interzis dinarul sârbesc. Singura monedă acceptată este euro

Mii de sârbi kosovari au ieșit pe străzile orașului Mitrovica, în semn de protest față de decizia guvernului de a interzice moneda sârbă ca mijloc de plată legal. Executivul de la Priștina vrea ca singura monedă acceptată să fie euro.

Sârbii din nordul provinciei Kosovo au ieșit în stradă, după ce guvernul de la Priștina le-a interzis băncilor și altor instituții financiare din zonă să folosească dinarul, moneda sârbă, în tranzacțiile locale. De la 1 februarie singura monedă acceptată este euro.

Dusanka Djorovic, Asociaţia pensionarilor: A ne împiedica să retragem pensiile pe care le-am câștigat, înseamnă literalmente că ne iau pâinea de la gură, ne desființează viețile. Se ştie că în magazine nu găsim alimente sârbeşti, medicamente sârbeşti. Ce se va întâmpla cu noi dacă decizia rămâne în vigoare?

Serbia, care nu recunoaște independența fostei sale provincii, folosește dinarul în zonele predominant sârbe pentru a plăti pensii, asistență socială și salarii pentru instituțiile sale paralele din Kosovo, inclusiv spitale și școli.

Vesna Martinovic, director de şcoală primară: Interzicerea dinarului care a fost bătut pentru prima dată în 1214 pe teritoriul Kosovo și Metohija, în Novo Brdo, înseamnă încetarea noastră ca popor.

Luna trecută, Banca Centrală din Kosovo a declarat că toate plățile vor fi făcute doar în euro, moneda pe care provincia a adoptat-o unilateral în 2002.

La insistențele cancelariilor occidentale de a renunța la această decizie, premierul kosovar, Albin Kurti, a spus că executivul va permite o perioadă de tranziție de o lună.

Guvernul de la Priștina susține că a luat această măsură pentru a stopa fluxurile ilegale de numerar.

Distribuie știrea