Într-un incident transmis în direct joi după-amiază pe platforma chineză de mesagerie WeChat, aproximativ 30 de persoane purtând combinezoane pentru protecție sanitară cu cuvântul „poliție” inscripționat pe spate au putut fi văzute ceartându-se cu alte persoane în afara unui complex de locuințe, luând cel puțin o persoană.
O femeie a putut fi auzită plângând în timp ce filma scena, care a fost urmărită de peste 10.000 de persoane înainte de a fi tăiată brusc, platforma de stream live WeChat anunțând că conține „conținut periculos”.
„Nu este vorba despre faptul că nu vreau să cooperez cu țara, dar cum te-ai simți dacă ai locui într-o clădire în care apartamentele sunt la doar 10 metri unul de celălalt, în care toată lumea are rezultate negative la testele Covid, iar acești oameni au voie să intre?”, a spus femeia care filma și care și-a dezvăluit numele real.
Înregistrarea nu a putut fi verificată independent, dar disputa a fost confirmată vineri de conducerea clădirii.
Grupul Zhangjiang, care deține complexul, a declarat că autoritățile au transformat cinci dintre clădirile sale vacante în clădiri de izolare și că a fost informat că alte nouă clădiri vor fi convertite.
Reprezentanții Grupul Zhangjiang au spus că au mutat 39 de chiriași în camere din alte părți ale complexului și le-a oferit despăgubiri.
„În după-amiaza zilei de 14 aprilie, când compania noastră a organizat construcția gardului de izolare, unii chiriași au deranjat acitvitatea pe șantier”, a spus grupul într-un comunicat, adăugând că situația a fost acum rezolvată.
Guvernul de la Shanghai nu a răspuns întrebărilor cu privire la politica sa actuală de carantină.
Muncitorii au venit joi după-amiază, iar poliția a ajuns la scurt timp după sosirea lor, a spus rezidenta care a asistat la fața locului. Ea a refuzat să fie numită deoarece situația era sensibilă.
„Acest loc este complet nepotrivit pentru a deveni un centru de carantină”, a spus ea, exprimându-și temerile că ar putea lua virusul trăind atât de aproape de pacienți.
Conform politicii Chinei zero-COVID, toți cei care sunt testați pozitiv trebuie să se rămână în carantină în locurile desemnate, iar vecinilor li se cere să se izoleze în casele lor timp de 14 zile, ceea ce a stârnit teama publicului cu privire la consecințele contractării virusului.
Shanghai a devenit epicentrul celui mai mare focar din China de când virusul a fost identificat pentru prima dată în Wuhan la sfârșitul anului 2019, înregistrând peste 300.000 de infecții cu COVID din martie.
Autoritățile orașului au început să transforme școlile, blocurile de apartamente și sălile de expoziție recent construite în centre de carantină și a anunțat săptămâna trecută că a înființat peste 160.000 de paturi în peste 100 de spitale improvizate.
Conform reglementărilor, autoritățile din China au voie să preia clădiri și alte proprietăți pentru a face față situațiilor de urgență.
În orașele din întreaga țară autoritățile au dat dispoziții ca numeroase clădiri să fie transformate în zone în care să fie găzduiți rezidenții aflați în carantină, declanșând plângeri din partea persoanelor forțate să se mute, potrivit rapoartelor de pe rețelele de socializare.