Proteste şi lupte în Parlamentul din Georgia din cauza unui proiect de lege privind “agenţii străini” considerat o derivă spre autoritarism

Proteste şi lupte în Parlamentul din Georgia / FOTO: Captură foto

Imaginile apărute în media arată lupte fizice între parlamentarii opoziţiei şi cei din partidul de guvernământ Visul Georgian, care a anunţat luna trecută că va susţine acest proiect de lege.

Proiectul de lege ar impune tuturor organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca “agenţi străini”, în caz contrar riscând amenzi substanţiale.

Criticii au spus că aceasta aminteşte de o lege adoptată în Federaţia Rusă în 2012 şi care este folosită de atunci pentru a reprima societatea civilă.

În luna februarie, peste 60 de instituţii de presă şi grupuri ale societăţii civile au declarat că nu vor respecta legea dacă aceasta va fi adoptată.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişivili, a declarat că va respinge proiectul de lege, deşi Parlamentul poate trece peste vetoul ei.

Proiectul de lege a stârnit îngrijorări şi în străinătate, inclusiv în Statele Unite. Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că proiectul de lege va avea implicaţii negative pentru libertatea de exprimare şi pentru democraţie.”Ar stigmatiza şi ar reduce la tăcere vocile independente şi cetăţenii Georgiei care sunt dedicaţi construirii unei ţări mai bune pentru concetăţenii lor, pentru comunităţile lor”, a spus reporterilor Price. Preluare: Agerpres

Source

Distribuie știrea