Proteste și negocieri pentru majorarea salariului minim

Salariul minim pe economie trebuie să crească. Guvernul, patronatele şi sindicatele sunt de acord cu acest lucru dar au calcule diferite. Unele sindicate cer o majorare cu 250 de lei brut anul viitor şi pregătesc proteste pentru a-şi susţine opinia. Patronii le-ar lăsa chiar mai mulţi bani angajaţilor, o creştere de 200 de lei. Cu o condiţie însă: vor să nu aibă cheltuieli mai mari în condiţiile în care deja s-au scumpit utilităţile.

07 Septembrie 2021, 21:04 (actualizat 07 Septembrie 2021, 21:45) |

Patronii firmelor mici și mijlocii ar accepta o majorare a salariului minim brut de la 2.300 de lei, cât este în prezent, la 2.500 de lei, pentru anul viitor. Dar cu o condiție: contribuțiile sociale să rămână la nivelul actual.

În acest scenariu, salariul minim net ar crește cu 200 de lei.

Managerii susțin că nu pot oferi mai mult în contextul în care au cheltuieli mai mari cu energia electrică și gazele naturale. Unul din patru antreprenori ia în calcul chiar disponibilizări dacă va fi obligat să crească salariul minim, conform unui sondaj.

Sindicaliștii se pregătesc să ceară chiar mai mulți bani, inclusiv prin proteste de stradă.

Bogdan Hossu, preşedinte, Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”: Propunerea noastră pentru 2020 este de o creştere cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net.

România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria, conform Eurostat, doar 466 de euro. La polul opus este Luxemburg, unde salariul minim este în jur de 2.200 de euro.

Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreşedinte CFA România: Vedem că din România încă pleacă foarte mulţi români să muncească în străinătate. Din această perspectivă, o majorare a salariilor, inclusiv a salariilor minime, poate constitui un răspuns la această problemă.

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Nivelul actual al salariului minim este insuficient și este nevoie de o creștere a acestuia, însă această creștere să fie sustenabilă din partea mediului economic și în același timp să conducă la modul real la o creștere a nivelului de trai.

Peste un milion și jumătate de salariați sunt plătiți cu salariul minim, arată datele ministrului Muncii.

O decizie privind stabilirea noului salariu minim pentru anul viitor va fi luată de Guvern după negocieri cu sindicatele și patronatele.

Source

Distribuie știrea