Protoxidul de azot, în vizor pentru a intra pe lista substanțelor interzise. Petiție a familiei victimelor accidentului din Pantelimon

Medici și specialiști cer la unison punerea protoxidului de azot sub un control strict. Cunoscut sub numele de gazul râsului, protoxidul de azot este, conform procurorilor, substanța pe care a inhalat-o autorul accidentului din parcarea parcului Pantelimon chiar înainte de producerea tragediei. Mai multe state europene au interzis deja distribuirea acestui gaz în scopuri recreaționale.

Într-un apel către parlamentarii români, familia Nefedov ai carei copii au fost victime ale accidentului din Pantelimon, cer aleșilor înăsprirea legilor rutiere, dar și să se aplece asupra problemei consumului de protoxid de azot.

”Vă solicităm scoaterea în afara Legii a consumului, distribuiri, deţinerii, Protoxidului de azot precum şi al altor gaze cu efect de anestezic. Solicităm reglementarea utilizării acestor categorii de gaze raportate la regimul rutier pe motiv că acestea cauzează pierderea temporară a capacitaţilor de concentrare şi atenție”, potrivit petitiţiei familiei Nefedov.

Și specialiștii spun că utilizarea substanței în afara destinațiilor sale trebuie controlat într-o mai mare măsură din cauza efectelor.

Cătălin Țone, expert antidrog: În opinia mea juridică ar trebui ca România să interzică acest gaz, să-l pună pe lista substanțelor interzise așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie. Trebuie să ferim copiii de această substanță prin introducerea ei pe tabel și supunând-o unor reguli stricte de comercializare pentru că și în România se consumă la festivaluri și în cluburi, pentru că se poate procura cu ușurință.

Pe lângă Marea Britanie, și în Olanda protoxidul de azot a devenit, din 2023, o substanță introdusă pe lista celor periculoase și a fost interzisă vânzarea în scop recreațional. Măsura a fost luată după ce autoritățile au numărat în numai 3 ani 1.800 de accidente rutiere produse de șoferi care inhalaseră gazul ilariant în timp ce conduceau.

Radu Tincu, medic Terapie Intensivă și Toxicologie: E o substanță care alterează capacitatea de a conduce autovehiule. Poate genera comportamente riscante prin faptul că nu mai putem anticipa riscurile în mod obiectiv. Este nevoie cu siguranță de a avea o trasabilitate a vânzărilor și unde aceste tuburi ajung să fie folosite. Ele nu pot să ajungă să fie folosite la petreceri sau în scop recreațional.

În România, în schimb, sunt site-uri care vând tuburi cu gaz ilariant fără vreo problemă. Agenția Națională Antidrog a tras atenția asupra riscurilor utilizării recreaționale a anestezicului, încă de acum doi ani.

Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: El poate fi vândut numai cu prescripție medicală, deci nu orice site poate vinde acest tip de medicament. Obiectivul nostru este într-adevăr de a atrage atenția asupra riscurilor produse de toate tipurile de drogrui inclusiv de medicamente abuzate fără prescripție medicală.

În cazul accidentului din Pantelimon, anliza medico legală nu a fost concludenta în cazul șoferului, pentru că cei de la INML au precizat că laboratorul de toxicologie are posibilități limitate. Așa că se așteaptă noi expertize care să lămurească efectele protoxidului de azot asupra adolescentului de numai 16 ani înainte de producerea accidentului soldat cu moareta unui băiețel și mutilarea pe viață a unei fetițe.

Distribuie știrea