Pugilistul ucrainean Oleksandr Usyk îşi ajută compatrioţii “Dumnezeu mi-a dat această șansă de a apărea la televizor, de a fi cunoscut în lumea sportului. Aceasta este ocazia mea de a spune oamenilor ce se întâmplă”

06 Martie 2023, 19:18 Știrile TVR |

Oleksandr Usyk / FOTO: Captură Boxing Insider.com

Aceasta era o comunitate foarte unită, iar copiii se jucau împreună într-o pădure din apropiere. Diana își amintește că se simțea liberă și îi plăcea să-și petreacă timpul în parcul ei “frumos”.

După invazia din 24 februarie 2022, acel parc nu a mai fost niciodată ca înainte. “După ce [a început] războiul, am văzut oameni morți în acest parc”, a declarat Savenok pentru CNN.

În timp ce luptele se apropiau tot mai mult de oraşul lor, soțul ei a plecat să lupte pentru Garda Națională. “Eram în pericol și a trebuia să facem totul pentru a ne salva”, povesteşte Savenok.

“Am stat în Irpin timp de 10 zile și nu ne simţeam în nesiguranță. A fost foarte înfricoșător pentru copii”, a adăugat Savenok, care a fugit împreună cu cele două fiice ale sale în casa părinților săi, mai departe de Kiev.

Probabil că această decizie le-a salvat viaţa.

Ea povesteşte cum un obuz a lovit etajul patru, iar casa familiei lor, aflată la etajul cinci, a fost aproape distrusă de incendiul care a urmat.

“La început, am fost recunoscătoare că am reușit să evacuăm copiii. Acesta a fost principalul sentiment în acel moment”, a declarat Savenok.

“Problema a fost că nu am știut pentru mult timp ce anume se întâmplase cu casa noastră. Am primit un mesaj care spunea că imobilul a luat foc. În acel moment, eram îngrijorați mai mult pentru oameni decât pentru apartamente, deoarece erau oameni rămași în urmă. Abia după eliberarea Irpinului am aflat că apartamentul nostru fusese complet distrus.”

Irpin a fost eliberat la sfârșitul lunii martie 2022, dar este o ruină după bombardamentele intense ale forțelor ruse.

Locuind cu părinții și sora ei, Savenok era conștientă că nu era o opțiune pe termen lung.

Acesta este motivul pentru care, spune Savenok, a plâns de bucurie după ce a auzit despre un nou proiect de reconstrucție a casei familiei sale.

La începutul acestui an, UNITED 24 – o organizație înființată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu scopul de a strânge fonduri pentru Ucraina – a anunțat că lansează un proiect de strângere de fonduri pentru reconstrucţia blocurilor din regiunea Kiev.

Inițiativa a fost concepută pentru a ajuta 4.237 de ucraineni să se întoarcă la casele lor.

Campionul mondial de box și ambasadorul UNITED24, Oleksandr Usyk, a condus campania și a remarcat în mod special blocul de apartamente al Dianei din Irpin.

Oleksandr Usyk avea un prieten, Oleksiy Dzhunkivskyy, care lucra la o sală de box de la parterul blocului.

Usyk a declarat pentru CNN Sport că prietenul său, care antrena copii, a fost ucis de forțele ruse în timp ce încerca să apere sala de sport.

“Sunt motivat de ideea că trebuie să-mi ajut națiunea, poporul meu”, a declarat Usyk pentru CNN Sport. “Dacă am abilitățile, dacă am puterea de a face asta, dacă pot să o fac. Dumnezeu mi-a dat această șansă de a apărea la televizor, de a fi, mulțumită lui Dumnezeu, cunoscut în lumea sportului. Aceasta este ocazia mea de a spune oamenilor ce se întâmplă. Mulți oameni cred că aici este un fel de joc și că noi doar inventăm totul.”

Usyk se afla în Anglia în momentul invaziei Rusiei.

Pugilistul intenționa să zboare spre casă la doar câteva ore după începerea ostilităților, dar, având în vedere că aeroporturile erau închise, Usyk a zburat în schimb spre Polonia și apoi a condus aproape 800 de kilometri până acasă.

Ulterior, s-a înarmat şi s-a alăturat forțelor de apărare teritorială, ramura voluntară a forțelor armate ucrainene, înainte să se întoarcă la box, unde își folosește influența pentru a strânge bani și a sensibiliza opinia publică.

“Soldații noștri sunt îngerii noștri păzitori”, a declarat Usyk, care nu a dorit să-şi dea locația din motive de siguranță.

“Războinicii noștri nu au milă de ei înșiși, nu le pasă de viețile lor și continuă să apere Ucraina de inamic. Aproape în fiecare zi sau o dată la două zile vorbesc cu prietenii mei de pe linia frontului […] și nu vorbim despre război. Doresc să afle despre antrenamente, mă roagă să le trimit videoclipurile mele de la antrenament, fotografii, îmi cer să le spun o poveste amuzantă. Aceștia sunt băieții care trăiesc zilnic între viață și moarte și totuși nu se plâng. Ei doar fac următorul lucru corect care se află în fața lor – să își apere pământul, familia și țara.”

Viața se întoarce încet-încet la normal

Usyk a donat 205.000 de dolari pentru reconstrucția blocului în care a locuit Diana Savenok, iar la momentul publicării acestei știri s-au strâns în total peste 250.000 de dolari. Potrivit pugilistului, schelele au fost deja ridicate în jurul blocului, în timp ce lucrările de reconstrucție sunt în curs de desfășurare.

Savenok a declarat că îi va fi veșnic recunoscătoare lui Usyk și tuturor celor care pentru donațiile lor.

“Acest sprijin, cred că a inspirat întreaga lume”, a spus ea, reținându-și lacrimile pe tot parcursul interviului. “Acești oameni ne-au luat sub aripa lor, ne-au oferit un ajutor sincer și ne-au dat speranța că totul va fi bine. Vom fi recunoscători pentru tot restul vieții noastre pentru acest ajutor și sprijin.”

(w400) Diana Save

Nu există o dată exactă pentru momentul în care Savenok și celelalte familii se vor putea întoarce acasă. Multe depind de donații și de starea actuală a războiului, luptele fiind în prezent concentrate în estul țării.

Savenok nu știe când va putea să se întoarcă acasă, dar ea și fiicele ei au vizitat deja şantierul unde este şi casa lor.

În timp ce se uitau în jur, au observat un fluture care se odihnea lângă unul dintre pereții arși ai apartamentului. Aripile sale erau pârlite, probabil din cauza incendiului.

Acesta era un semn, a spus familia, că, în ciuda rănilor războiului, viața normală ar putea totuși să reapară în Ucraina în viitor.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea