Qatarul, care exercită rolul de mediator între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a transmis marţi că aşteaptă o „poziţie clară” din partea guvernului israelian asupra planului de încetare a focului în Fâşia Gaza anunţat de preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.
„Nu am văzut încă o poziţie foarte clară din partea guvernului israelian asupra principiilor enunţate de Biden”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez, Majed al-Ansari.
„Am citit şi am văzut declaraţiile contradictorii ale miniştrilor israelieni, ceea ce nu prea ne dă încredere asupra unei poziţii unificate în Israel cu privire la propunerea care este acum pe masă„, a adăugat reprezentantul MAE qatarez, care a subliniat că nici gruparea Hamas nu a exprimat o poziţie.
Un posibil armistițiu în Gaza declanșează o criză politică în Israel. Netanyahu spune că eliminarea Hamas e prioritară
Un eventual armistițiu în Gaza declanșează o criză politică în Israel. Extrema dreaptă din cabinetul lui Benjamin Netanyahu amenință că se retrage de la guvernare, adică aruncă în aer coaliția, dacă șeful Executivului acceptă propunerea anunțată la sfârșitul săptămânii de președintele american Joe Biden. Pe de altă parte, Netanyahu îl contrazice pe liderul de la Casa Albă și spune că Israelul a acceptat doar o încetare temoprara a focului.
Qatarul s-a angajat de mai multe luni, alături de SUA şi Egipt, într-un proces de mediere menit să conducă la o încetare a focului în Fâşia Gaza, după opt luni de război sângeros, şi la eliberarea ostaticilor capturaţi de Hamas în incursiunea armată din 7 octombrie în sudul Israelului. Negocierile au fost însă întrerupte la începutul lunii mai, când Israelul a lansat ofensiva terestră în oraşul Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni.
Planul anunţat vineri seară de preşedintele american – o foaie de parcurs propusă, potrivit lui Biden de Israel, premierul israelian Benjamin Netanyahu având însă altă versiune – prevede într-o primă etapă o încetare a focului de şase săptămâni însoţită de retragerea trupelor israeliene din zonele dens populate ale Fâşiei Gaza, eliberarea unora dintre ostaticii deţinuţi de Hamas (femeile şi cei bolnavi) şi a prizonierilor palestinieni, iar în a doua etapă, ale cărei detalii rămân să fie stabilite, ar urma o încetare a focului permanentă şi eliberarea tuturor ostaticilor.
Însă cererile contradictorii reafirmate de cele două tabere beligerante şi reacţiile oficialilor israelieni provoacă îndoieli că planul enunţat de Biden va putea fi pus în practică. Premierul Netanyahu a declarat că propunerea preşedintelui american este incompletă.
„Afirmaţia conform căreia am convenit o încetare a focului fără să fie îndeplinite condiţiile noastre nu este corectă”, a reacţionat luni premierul israelian, care a precizat că susţine doar un armistiţiu temporar pentru eliberarea ostaticilor. Preluare: Agerpres
Proteste la Tel Aviv după moartea a patru ostatici. Oamenii cer încetarea imediată a focului
Vestea morții în captivitate a încă 4 persoane răpite de Hamas a scos din nou în stradă israelienii care cer încetarea imediată a focului. Acest lucru ar fi primul pas din planul de armistițiu despre care a vorbit președintele Statelor Unite, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un anunț surpriză.