Raed Arafat, la TVR: Cu fiecare clădire care este consolidată sau reconstruită scădem impactul cutremurului și scădem numărului posibilelor victime

Un cutremur major ar putea ucide mii de oameni, numai în Bucureşti. Informaţia e cuprinsă în rapoartele oficiale ale autorităţilor şi este consecinţa unor analize legate de rezistenţa clădirilor şi a instalaţiilor critice la şocurile seismice. Despre ce trebuie să facem în cazul unui cutremur major au vorbit la Telejurnal matinal jurnalistul TVR Adelin Petrișor, Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România în platou și secretarul de stat Raed Arafat.

03 Martie 2023, 09:12 (actualizat 03 Martie 2023, 11:47) Știrile TVR |

Raed Arafat spune că numărul clădirilor consolidate este important, deoarece cu cât sunt mai multe, cu atât efectele unui seism major sunt mai mici:  „Nimeni nu știe când va fi un cutremur. Cu fiecare clădire în plus care este consolidată sau reconstruită scădem impactul cutremurului și scădem numărului posibilelor victime. După care mai subliniez un singur lucru:  fenomenul de cutremur, chiar dacă nu sunt specialist în acest domeniu, totuși are foarte mulți parametri care trebuie lua’i în considerare. Magnitudinea, durata lui, tipul de mișcări care apar. Chiar uneori și clădirile care sunt foarte rezistente pot să pățească, să fie afectate de un cutremur de o durată mai lungă, de exemplu, sau cu anumite tipuri de mișcări. Dar cu cât clădirea este mai bine construită sau consolidată sau reconstruită așa cum zicem noi, cu cât impactul unui cutremur, chiar de durată, poate să fie unul mai redus decât asupra unei clădiri care poate să se prăbușească dacă nu este consolidată.

Deși avem o lege care-i obligă pe români să-și asigure locuințele, numărul celor asigurați este foarte mic. Potrivit lui Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, aproximativ 20 la sută, adică 1,9 milioane de locuințe din România au asigurare obligatorie.

„Noi încercăm să facem eforturi în toată țara în ceea ce înseamnă creșterea gradului de informare a românilor privind acest sistem de asigurare obligatorie a locuințelor. Dar profit de ocazie să salut eforturile făcute de către autoritățile publice. Mă refer aici în mod special la campania Fii pregătit! care a fost dezvoltată de către I.G.S.U și care oferă foarte multe informații pe zona asta de prevenție. Pentru că da, asigurările sunt o soluție extrem de importantă și obligatorie în acest caz în ceea ce privește redresarea noastră, modul în care revenim financiar la situația în care eram înainte de producerea riscului asigurat, însă asigurările nu pot preveni producerea cutremurelor și aici e un parteneriat între zona privată și zona autorităților, parteneriat pe care ne dorim să îl dezvoltăm. Oamenii trebuie să aibă acces la aceste informații. Cred că ăsta e rolul nostru”, e de părere Alexandru Ciuncan.

În opinia șefului DSU, este foarte importantă informarea populației despre rolul asigurărilor obligatorii: „Cel mai important este informarea populației și informarea populației asupra beneficiilor. Pentru că să te trezești fără casă și să nu fii asigurat, înseamnă că ai pierdut tot. Asta este ideea. În același timp, populația trebuie să aibă încredere în asigurator și să știe că va capăta înapoi o sumă pentru care a asigurat casa.”

Source

Distribuie știrea