Raport: Cel puţin 4.815 minori, abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice Portugheze din 1950

Cel puţin 4.815 minori au fost abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice Portugheze începând din 1950, potrivit concluziilor prezentate luni de o comisie independentă care a ascultat peste 500 de mărturii în timpul activităţii sale de circa un an, informează AFP şi Reuters, preluat Agerpres.

13 Februarie 2023, 14:21 Știrile TVR |

Abuz / FOTO: Shutterstock

“Aceste mărturii ne permit să ajungem la o reţea mult mai mare de victime, calculată la un număr minimal de 4.815 victime”, a declarat coordonatorul acestei comisii de experţi, medicul psihiatru pentru copii Pedro Strecht, la prezentarea raportului final al acestora la Lisabona.

Cei mai mulţi dintre agresori – 77% – erau preoţi, iar majoritatea victimelor, bărbaţi, a precizat Strecht, potrivit Reuters, adăugând că abuzurile au fost comise în locaţii precum şcoli catolice, case ale preoţilor sau confesionale.

Marea majoritate a infracţiunilor denunţate sunt deja prescrise, însă 25 de mărturii au fost transmise ministerului public, a precizat el.

La sfârşitul anului 2021, ierarhia Bisericii Catolice Portugheze i-a încredinţat lui Strecht sarcina de a forma o echipă care să cerceteze amploarea acestui fenomen în cadrul instituţiei.

Comisia portugheză şi-a început activitatea în luna ianuarie a anului trecut, după ce un raport din Franţa a dezvăluit că aproximativ 3.000 de preoţi şi oficiali religioşi au abuzat sexual peste 200.000 de copii.

Acuzaţiile de abuz au venit de la persoane din diferite medii, din toate regiunile ţării şi, de asemenea, de la cetăţeni portughezi care trăiesc în alte ţări europene, în Africa, sau în America.

Preşedintele conferinţei episcopale portugheze, episcopul de Leiria-Fatima Jose Ornelas, urmează să reacţioneze la acest raport la sfârşitul zilei de luni.

Episcopii portughezi intenţionează, de asemenea, să se întâlnească la începutul lunii martie pentru a trage concluzii din raportul independent şi a “eradica cât mai mult posibil acest flagel din viaţa Bisericii”, a declarat în luna ianuarie secretarul conferinţei episcopale, părintele Manuel Barbosa.

În aprilie 2022, patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente, cel mai înalt prelat al Bisericii Catolice Portugheze, a declarat că este gata să “recunoască erorile trecutului” şi să “ceară iertare” victimelor. El a participat luni la prezentarea raportului comisiei independente.

Confruntat cu mii de cazuri de abuzuri sexuale comise de preoţi, care au ieşit la iveală în întreaga lume, şi cu acuzaţii de muşamalizare din partea unor membri ai clerului, Papa Francisc a promis în 2019 să ducă o “luptă totală” împotriva pedofiliei din cadrul Bisericii.

Înainte de Portugalia, mai multe ţări au încercat deja să cerceteze acest fenomen, printre care Franţa, Irlanda, Germania, Australia sau Ţările de Jos.

Source

Distribuie știrea