Raport final al Corpului de control al Ministerului Educației la Facultatea de Arhitectură. Nu s-a găsit nimic în neregulă cu admiterea

Corpul de Control al Ministerului Educației n-a gasit nimic în neregulă cu admiterea la Arhitectura. Dar vine cu o serie de recomandări pe viitor. Două dintre ele sunt: eliminarea portofoliului candidaților, pentru că nu poți verifica dacă l-au făcut ei sau nu, și cooptarea în organizarea examenelor doar a profesorilor care declară pe propria răspundere că nu fac pregatire cu candidații.

Astfel, conform unei Sinteze a Raportului de activitate de control desfășurată la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Ministerul Educației prezizează:

”Pentru verificarea aspectelor semnalate în petițiile înregistrate la Ministerul Educației, s-a dispus (prin ordin de serviciu) constituirea unei comisii și efectuarea unui control la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (U.A.U.I.M.) din București, în perioada 25 – 26 iulie 2024.
La momentul verificărilor, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a fost reprezentată de către rectorul instituției.
În urma verificărilor efectuate, membrii echipei de control au stabilit următoarele:

  1. Concursul de admitere în anul I – 2024/2025, sesiunea iulie 2024, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a fost organizat în baza Metodologiei privind organizarea admiterii la ciclurile de studii universitare de licență și de licență și master comasat pentru anul universitar 2024 – 2025, aprobată prin Hotărârea Senatului U.A.U.I.M. din data de 1.03.2024.
  2. Comisia centrală de admitere, numită prin decizia rectorului, având în vedere temperaturile ridicate din momentul desfășurării examenului de admitere, în baza prevederilor metodologiei proprii, a adoptat o serie de măsuri în scopul derulării optime a examenului și protejării candidaților.
  3. Din analiza documentelor prezentate de către conducerea U.A.U.I.M. a rezultat că în cadrul Platformei Academica, utilizată la calcularea rezultatelor finale ale concursului de admitere, a apărut o eroare de transcriere prin importarea de două ori a aceluiași număr de planșă de desen, care a generat calcularea incorectă a mediei de admitere. Precizăm că această eroare tehnică a apărut numai la Facultatea de Arhitectură, Programul de studii Arhitectură cu predare în limba română, celelalte facultăți nefiind afectate.
  4. Toate contestațiile depuse au fost înregistrate, analizate și soluționate conform prevederilor metodologiei proprii. În urma verificării contestațiilor depuse, constatând numărul mare de persoane afectate de respectiva eroare, Comisia centrală de admitere a decis reverificarea tuturor lucrărilor candidaților la toate facultățile și programele de studii din structura instituției.
    De asemenea, Comisia centrală de admitere a decis prelungirea cu o zi a perioadei de depunere a contestațiilor după afișarea listei finale corectate cu rezultatele la concursul de admitere, astfel încât toate persoanele interesate să poată depune contestații.
  5. Pentru asigurarea transparenței procesului de admitere și eliminarea posibilelor suspiciuni de fraudă, Comisia centrală de admitere a decis ca, în baza unei solicitări scrise, să permită candidaților vizualizarea planșei aferente probei de reprezentare grafică (singurul element afectat de eroarea informatică), exclusiv în scopul confirmării numelui candidatului și a notei afișate în clasamentul de admitere (Comunicatul Comisiei centrale de admitere din data de 22.07.2024).
  6. Corectarea planșelor din portofoliile candidaților, precum și a planșei de la proba practică de reprezentare grafică s-a realizat în baza criteriilor de evaluare și notare stabilite prin Metodologia de admitere (art. 12, alin (8) lit. a.1), în mod diferențiat, în funcție de specificul fiecărui program de studii, în ordinea ierarhică a importanței, punându-se accent pe diferitele aspecte ale gândirii spațiale și reprezentării grafice.
  7. Din documentele verificate rezultă faptul că aceste criterii de evaluare nu sunt corelate cu un anumit punctaj, care să permită întocmirea unui barem detaliat pentru fiecare criteriu în parte.
  8. Maniera de formulare a subiectelor permite candidaților realizarea, la proba de reprezentare grafică, a unor desene cu un grad ridicat de particularizare.
  9. În perioada controlului, prin Decizia Rectorului U.A.U.I.M. nr. 900/25.07.2024, a fost constituită o comisie internă de analiză a modului în care s-a produs eroarea de procedură privind transcrierea rezultatelor la examenul de admitere la Facultatea de Arhitectură – sesiunea iulie 2024.
  10. În urma verificării documentelor puse la dispoziția Comisiei de control de către conducerea U.A.U.I.M. nu au fost identificate elemente care să conducă la concluzia existenței unei tentative de fraudare a examenului de admitere la Facultatea de Arhitectură, sesiunea iulie 2024 – 2025.
  11. Conform prevederilor art. 14 alin (1) din Metodologia privind organizarea admiterii la ciclurile de studii universitare de licență și de licență și master comasat pentru anul universitar 2024 – 2025, aprobată prin Hotărârea Senatului U.A.U.I.M. din data de 1.03.2024, aflată în vigoare la momentul controlului, ,,întreaga responsabilitate a concursului de admitere revine exclusiv conducerii Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu»”.

Având în vedere concluziile prezentate, membrii echipei de control au propus următoarele măsuri:

  1. Completarea metodologiei proprii de admitere, în sensul clarificării cel puțin a următoarelor aspecte:
    – Alocarea unor ponderi criteriilor de evaluare a planșelor aferente probei de reprezentare grafică, astfel încât baremul de corectare să poată fi întocmit în detaliu și să poată asigura o evaluare cât mai obiectivă a subiectelor aferente acestei probe;
    – Definirea tipurilor de semne distinctive/particulare ce pot să apară la nivelul planșelor desenate de către candidați;
    – Stabilirea unor măsuri care pot fi dispuse de către Comisia centrală de admitere, în cazul depistării unor astfel de semne particulare pe planșele realizate de către candidați;
  2. Remedierea deficiențelor apărute în cadrul Programului informatic Academica privind stabilirea notei finale a concursului de admitere, în sensul defalcării acesteia, în funcție de ponderile stabilite prin metodologia proprie, pe toate componentele și asigurarea mentenanței acestuia, până la achiziționarea unui alt soft.
  3. Analizarea, în cadrul Senatul U.A.U.I.M., a posibilității eliminării din structura concursului de admitere a portofoliului de lucrări personale ale candidaților, având în vedere imposibilitatea stabilirii/identificării cu exactitate a autorului real al acestuia.
  4. Cooptarea, în comisiile responsabile cu organizarea și derularea admiterii la U.A.U.I.M numai a cadrelor didactice care, în baza unei declarații pe proprie răspundere, precizează că nu fac pregătire de specialitate cu viitorii candidați.
  5. Discutarea în cadrul organismelor colective de conducere din cadrul U.A.U.I.M. a raportului Comisiei interne de analiză nominalizată prin Decizia Rectorului U.A.U.I.M. nr. 900/25.07.2024 și luarea măsurilor ce se impun pentru a evita, pe viitor, apariția unor situații similare, cu informarea Direcției Control din cadrul Ministerului Educației.”
Distribuie știrea