Raport: Mai mult de jumătate din populația lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035

02 Martie 2023, 15:29 Știrile TVR |

Atenţie la obezitate! Avertismentul OMS

Aproximativ 2,6 miliarde de oameni la nivel global – 38% din populația mondială – sunt deja supraponderali sau obezi. Dar, conform tendințelor actuale, se așteaptă ca această cifră să crească la peste 4 miliarde de persoane (51%) peste 12 ani, potrivit cercetării efectuate de Federația Mondială a Obezității.

În lipsa unei utilizări pe scară largă a unor tactici precum taxele și limitarea promovării alimentelor nesănătoase, numărul persoanelor care sunt obeze va crește, de la unul din șapte în prezent, la unul din patru până în 2035. Dacă acest lucru se va întâmpla, aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume vor suferi de obezitate.

Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) de 25 sunt considerați supraponderali, în timp ce persoanele al căror IMC este de cel puțin 30 sunt considerate obeze. Dovezile arată că obezitatea crește riscul unei persoane de a suferi de cancer, boli de inimă și altele.

Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor este pe cale să crească mai repede decât în rândul adulților. Până în 2035, se așteaptă ca aceasta să fie cel puțin dublă față de rata înregistrată în 2020, potrivit celui mai recent raport anual al federației World Obesity Atlas.

Se preconizează că va crește cu 100% în rândul băieților sub 18 ani, ceea ce ar însemna 208 milioane de persoane vizate, dar va crește și mai mult – cu 125% – în rândul fetelor de aceeași vârstă, ceea ce ar însemna că 175 de milioane dintre ele vor fi astfel afectate.

Prof. Louise Baur, președintele federației, a declarat că aceste constatări sumbre reprezintă “un avertisment clar că, dacă nu rezolvăm problema obezității în prezent, riscăm repercusiuni grave în viitor”.

“Este deosebit de îngrijorător să vedem că ratele obezității cresc cel mai rapid în rândul copiilor și adolescenților”.

Țările trebuie să ia “măsuri ambițioase” ca parte a unui “răspuns internațional solid” pentru a aborda criza economică și de sănătate tot mai mare pe care o implică obezitatea, consideră federația.

“Guvernele și factorii de decizie politică din întreaga lume trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a evita transmiterea costurilor de sănătate, sociale și economice către generația tânără”, a adăugat Baur.

Federația este o alianță de grupuri de sănătate, științifice, de cercetare și de campanie și colaborează îndeaproape cu diverse agenții globale, inclusiv cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în ceea ce privește obezitatea.

Federația vrea ca guvernele să folosească sisteme de impozitare, restricții privind comercializarea alimentelor cu un conținut ridicat de grăsimi, sare sau zahăr, etichete pe partea din față a ambalajului și furnizarea de alimente sănătoase în școli pentru a combate creșterea ratei obezității.

Raportul federației subliniază, de asemenea, că multe dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu cele mai mari creșteri ale obezității, dar sunt și cele mai puțin pregătite pentru a face față acestei boli.

Nouă din cele 10 țări care vor înregistra cele mai mari creșteri în următorii ani sunt țări cu venituri mici sau medii din Africa și Asia.

Raportul clasează națiunile europene bogate pe locul 10 în topul celor mai bine pregătite dintre cele 183 de țări studiate. Această listă este condusă de Elveția, Norvegia, Finlanda, Islanda și Suedia.

Costul global generat de problema obezității va exploda, de asemenea, de la 1.96 trilioane de dolari în 2019 la 4.32 trilioane de dolari până în 2035, ceea ce ar reprezenta echivalentul a 3% din PIB-ul global – o sumă comparabilă cu daunele economice provocate de Covid-19 – estimează federația.

În raportul său se precizează că creșterea ratei de obezitate la nivel mondial este determinată de factori precum situația climatică, restricțiile impuse de Covid-19 și poluanții chimici, precum și de compoziția și promovarea alimentelor nesănătoase și de comportamentul industriei alimentare.

Source

Distribuie știrea