Încălcarea drepturilor omului în Afganistan ia amploare, atrage atenția raportul pentru ultimul trimestru al anului trecut, făcut de Misiunea ONU din această țară. Potrivit documentului sute de femei afgane și-au pierdut slujbele, iar numărul celor care au fost arestate pentru că nu-și acoperă fața a crescut semnificativ. La aproape 2 ani și jumătate de la preluarea puterii de către talibani, Afganistanul este una dintre țările lumii cu cele mai serioase probleme.
Potrivit raportului ONU, la sfârșitul anului trecut, talibanii au obligat să renunțe la slujbe 400 de femei de la o fabrica de procesare a semințelor de pin și în jur de 200 de la o centrală electrică. În Kabul, mai multe femei au fost arestate pentru că nu purtau corect hijabul, iar 4 activiste și 3 jurnaliști au ajuns după gratii pentru că discursurile lor nu erau pe placul celor de la putere.
MUNISA MUBARIZ – activistă afgană: Afganistanul este guvernat de o grupare teroristă. În acest moment, ei sunt guvernul de facto. Ei ţin ostatic poporul afgan, naţiunea afgană, dar mai ales femeile. Ei au închis uşile şcolilor şi ale universităţilor şi au scos femeile din toate pozițiile oficiale.
Imediat după ce talibanii au preluat Afganistanul, în vara lui 2021, Munisa Mubariz a fost una dintre cele mai implicate activiste. A ieșit în stradă pentru a protesta față de abuzurile talibanilor la adresa femeilor și nu numai. După mai bine de un an, a fost nevoită să fugă. A stat o vreme în Pakistan, iar apoi a primit statutul de refugiat în Canada.
MUNISA MUBARIZ – activistă afgană: Dacă soldaţii talibanilor m-ar fi recunoscut, ei aveau permisiunea să mă împuşte direct, să mă omoare. Din cauza asta am fost forţată să plec din Afganistan.
Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări ale planetei. Potrivit ONU, peste 29 de milioane de afgani, dintr-o populație de 40 de milioane, au nevoie de asistență umanitară.