Rareș Bogdan, în Parlamentul European: “Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România!”

Europarlamantarul Rareș Bogdan a susținut un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în care cere Consiliului să aprobe, în cadrul ședinței de luna aceasta, plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut după declanșarea războiului în Ucraina.

15 Martie 2023, 12:42 (actualizat 15 Martie 2023, 12:44) Știrile TVR |

„Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România! Consiliul din 23-24 martie este obligat să decidă plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut enorm dupa declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. Producătorii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, dar mai sunt și Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria. Ajutorul acordat de Uniune Ucrainei de la începutul războiului trebuie să continue. Trebuie să sprijinim în continuare, și mai mult, lupta ucrainenilor de a-și scoate țara de sub amenințarea unui tiran. Ei mor să ne apere și pe noi, iar dacă Ucraina cade, nu suntem în siguranță. Dar Uniunea nu-i poate lăsa pe niciunii din cetățenii ei în abandon, adicp nici pe fermierii români! Trebuie sa găsiti o soluție! Fermierii români o așteaptă, au dreptul la ea! Și până la urmă competitivitatea nu înseamnă și cereale de calitate în Europa?

Sunt aceiași români jigniți cumplit atunci când li s-a refuzat accesul deplin în Schengen. Am atras atenția că, dacă instituțiile europene alimentează, prin decizii greșite, nemulțumirile populației, valul de euroscepticism va crește iar extremiștii vor exulta.

Acum 8 ani, românii erau cei mai eurooptimiști, adică 68%, când media europeană era de 54%. Acum, post decizie complet nedreaptă pe extinderea Schengen, au devenit cei mai europesimiști: 46%, față de media europeană, care este de 62%. Este o tendință care a început în timpul pandemiei, când România a fost teren de joacă al dezinformării rusești si a explodat post decizie Schengen din luna decembrie.

Excelențele voastre, nu abandonați România, suntem un stat-cheie pentru apărarea frontierei NATO și UE!”, a spus europarlamentarul PNL.

Source

Distribuie știrea