Război în Ucraina. 60 de persoane au fost ucise la școala din satul Belogorovka. Peste 170 de civili de la Azovstal au fost evacuați. Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei

60 de persoane au fost ucise la școala din satul Belogorovka, regiunea Luhansk, bombardată de ruși. Volodimir Zelenski a confirmat cifra victimelor duminică seara. Peste 170 de civili de la oțelul Azovstal din Mariupol au ajuns în Zaporojie. Prima doamnă a SUA, Jill Biden, s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, în Ucraina, în timp ce Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu liderii G7 prin videoconferință pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

09 Mai 2022, 06:59 (actualizat 09 Mai 2022, 07:06) Știrile TVR |

Școala din Belogorovka a fost bombardată de armata rusă

ACTUALIZARE 06.15 Justin Trudeau, premierul Canadei, a făcut astăzi o vizită surpriză în Ucraina duminică. În timpul vizitei sale, el a anunțat că Canada va oferi o asistență militară suplimentară de 50 de milioane de dolari.

ACTUALIZARE 6.00 Contraofensiva Ucrainei la nord-est de Harkov a forțat, probabil, trupele ruse să se comaseze în oraș, în loc să consolideze operațiunile ofensive rusești în alte părți din estul Ucrainei, a declarat Institutul de Război în cea mai recentă analiză a conflictului. Forțele ruse se adună probabil la Belgorod pentru a se desfășura în regiunea Harkiv pentru a împiedica contraofensiva ucraineană din zonă să ajungă la granița internațională.

Forțele ruse își continuă, de asemenea, tentativa de a ajunge la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk, dar nu au realizat câștiguri teritoriale substanțiale dupăcucerirea orașului Popasna, a adăugat think tank-ul din SUA.

  • 60 de persoane care se adăposteau în școala Belogorovka pe care forțele ruse au bombardat-o în acest weekend au fost ucise în atac. Aproximativ 90 de persoane se adăpostiseră în acea școală în momentul atacului.

António Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a emis o declarație duminică, spunând că este „îngrozit” de atacul asupra școlii.

„Acest atac este încă o reamintire a faptului că în acest război, ca în atâtea alte conflicte, civilii sunt cei care plătesc cel mai mare preț”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general.

  • După săptămâni de viață sub asediu, peste 170 de civili de la combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol au ajuns în Zaporojie.

Volodimir Zelenski a declarat duminică că peste 300 de civili au fost salvați din Azovstal. Dar căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al regimentului Azov din Ucraina, nu poate spune cu certitudine dacă toți civilii au fost evacuați din fabrică, deoarece luptătorii ucraineni nu pot verifica toate zonele bombardate, transmite Reuters

  • Primele doamne ale SUA și Ucrainei s-au întâlnit la o școală din orașul de graniță Uzhhorod.

A fost prima apariție a doamnei Zelenska în public de la începutul invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie.

  • SUA au impus noi sancțiuni – inclusiv restricții de viză pentru 2.600 de cetățeni ruși și belarusi – ca răspuns la invazia rusă.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat duminică că noile interdicții de viză pentru SUA vizează oficiali militari despre care se crede că ar fi operat în Bucha, orașul din afara Kievului, scenă a crimelor de război. Fotografiile făcute în Bucha după ce forțele ucrainene au revenit în oraș au arătat cadavre care zaceau pe străzi sau pe jumătate îngropate în gropi comune. Cadavrele civililor prezentau semne de tortură, unele legate la ochi, cu mâinile legate la spate, când au fost împușcate și ucise în stil de execuție.

Trei posturi TV rusești și directori de la Gazprombank au fost, de asemenea, sancționați de Washington. Între timp, liderii G7 au declarat că s-au angajat să elimine treptat sau să interzică importurile de petrol rusesc.

  • Președintele american Joe Biden s-a întâlnit virtual cu președintele ucrainean Zelenski și omologii săi din G7 în timpul unei întâlniri a forumului G7 duminică. Liderii G7 l-au asigurat pe Zelensky că vor continua să ofere asistență militară și economică.

Articole pe aceeaşi temă

Source