Război în Ucraina. Atacuri aeriene vizează regiunile Mykolaiv și Donbas. Ucraina, subiectul principal pe agenda Forumului Economic Mondial

Ucraina a declarat că nu va semna niciun acord de încetare a focului care ar presupune cedarea de teritoriu Rusiei. Rusia este dispusă să reia negocierile de pace, a susținut negociatorul principal al Rusiei. Președintele polonez Andrzej Duda a devenit primul lider străin care s-a adresat personal Parlamentului ucrainean de la începutul invaziei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că între 50 și 100 de ucraineni mor zilnic pe frontul de est al războiului. Ucraina urmează să fie subiectul principal pe agenda Forumului Economic Mondial care va începe astăzi la Davos cu un discurs video a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

23 Mai 2022, 06:24 (actualizat 23 Mai 2022, 06:57) Știrile TVR |

Forumul Economic Mondial de la Davos, 2015

ACTUALIZARE 06.35 Forțele ruse au atacat Severodonețk în estul Ucrainei din mai multe direcții peste noapte, dar au fost respinse spre pozițiile lor anterioare, a anunțat duminică biroul președintelui Zelenski.

Șapte case din Severodonețk și cel puțin 27 de case din orașele și satele din jur au fost avariate.

Rusia a atacat forțele ucrainene cu lovituri aeriene și artilerie în est și sud, vizând centre de comandă, trupe și depozite de muniții, a anunțat duminică ministerul rus al apărării.

Generalul-major Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că rachetele lansate din aer au lovit trei puncte de comandă și patru depozite de muniții în Donbas, a informat Reuters.

În regiunea de sud a Ucrainei, Mykolaiv, rachetele rusești au lovit un sistem mobil anti-dronă în apropierea așezării Hannivka, la aproximativ 100 km nord-est de orașul Mykolaiv, a spus Konașenkov.

Rachetele și artileria au lovit 583 de zone în care s-au adunat trupe și echipamente militare ucrainene, 41 de puncte de control, 76 de unități de artilerie și mortar aflate în poziții de tragere, inclusiv trei baterii Grad, precum și o stație de război electronic ucrainean Bukovel din apropierea localității Hannivka, regiunea Mykolaiv, a dăugat oficialul ucrainean.

ACTUALIZARE 06.25 Volodimir Zelenski a prelungit legea marțială a Ucrainei cu trei luni până pe 23 august. Parlamentul Ucrainei a interzis, de asemenea, simbolurile „Z” și „V”, folosite de armata Rusiei pentru a-și promova războiul în Ucraina, dar a fost de acord cu apelul lui Zelenski de a permite utilizarea lor în scopuri educaționale sau istorice.

ACTUALIZARE 06.20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că între 50 și 100 de ucraineni mor zilnic pe frontul de est al războiului. Cele mai grele lupte se concentrează în jurul orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk din Lugansk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul. Serhiy Gaidai, guvernatorul orașului Lugansk, a declarat într-un interviu de televiziune locală că Rusia folosește tactica de „pământului ars” în regiune.

ACTUALIZARE 06.15 Ucraina urmează să fie subiectul principal pe agenda Forumului Economic Mondial care durează patru zile și care va începe luni cu un discurs video a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy. Anul acesta, „casa” Rusiei de la eveniment a fost transformată în „Casa Crimelor de Război ale Rusiei”, înfățișând imagini ale mizeriei și devastării.

  • Ucraina a declarat că nu va semna  niciun acord de încetare a focului care ar presupune cedarea de teritoriu Rusiei. „Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a spus șeful de cabinet prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak.
  • Pe de altă parte, Rusia este dispusă să reia negocierile de pace, a declarat duminică negociatorul principal al Rusiei, dar inițiativa de a le continua este aparține Kievului. Vladimir Medinsky a susținut într-un interviu pentru televiziunea din Belarus că „Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile”.
  • Președintele polonez Andrzej Duda a devenit primul lider străin care s-a adresat personal parlamentului ucrainean de la începutul invaziei, susținând poziția Ucrainei privind concesiunile teritoriale și avertizând comunitatea internațională că cedarea oricărui teritoriu Rusiei ar fi o „lovitură uriașă” pentru întregul Occident.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source