Război în Ucraina | Cinci civili au fost uciși după exploziile din apropierea orașului Donețk

A 102-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Cinci civili au fost uciși sâmbătă în urma exploziilor multiple în apropierea orașului Donețk, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS. Între timp, sute de oameni fug zilnic din orașul de est Sloviansk. Forțele ucrainene au reușit să respingă trupele rusești pe parcursul unor lupte aprige la Severodonețk, în ciuda faptului că Rusia „și-a alocat toată puterea” pentru a captura orașul cheie din est. Rusia își intensifică atacurile asupra părții de est a Ucrainei.

05 Iunie 2022, 07:22 (actualizat 05 Iunie 2022, 07:53) Știrile TVR |

Sloviansk / FOTO: Twitter

ACTUALIZARE 07.30 Forţele ucrainene încearcă să ”restabilească controlul deplin” la Sievierodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă primarul oraşului Oleksandr Striuk.

Explozii în Donețk: Cinci persoane au fost ucise și 20 au fost rănite în urma exploziilor multiple din apropierea orașului Donețk. Atacurile au fost provocate de forțele armate ucrainene, a informat agenția de presă de stat rusă TASS. Orașul este deținut de autodeclarata Republică Populară Donețk, dar este rareori bombardat de forțele ucrainene. Oficialii ucraineni nu au făcut comentarii în legătură cu exploziile.

Biserici distruse: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că artileria rusă a „distrus” 113 biserici de la invazia Ucrainei. „Printre ei se numără și cele vechi – cele care au rezistat celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupației ruse”, a spus el. Biserica Tuturor Sfinților din Lavra Sviatohirsk a fost „distrusă” de bombardamentele rusești, a transmis CNN sâmbătă.

Lupta pentru Severodonetsk: Armata rusă „își alocă toate rezervele în” capturarea orașului Severodonețk, din regiunea Lugansk de est, potrivit lui Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale. „Au reușit anterior să captureze cea mai mare parte a orașului, dar acum armata noastră i-a împins înapoi”, a spus el, susținând că rușii „suferă pierderi uriașe”. Haidai a declarat sâmbătă că Ucraina controlează aproximativ jumătate din Severodonețk.

Sute de oameni fug zilnic din Sloviansk: Sute de oameni fug din orașul de est, deoarece armata ucraineană afirmă că unitățile ruse sunt consolidate în apropiere de Sloviansk, cu scopul de a relua ofensiva. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat vineri că rușii comasează 20 de grupuri tactice de batalion în zonă. În prezent, în Sloviansk au rămas aproximativ 22.000 de oameni, aproximativ o cincime din populația de dinainte de război.

Prima doamnă ucraineană Olena Zelenska și alți oficiali i-au comemorat pe cei 261 de copii uciși în războiul Rusiei împotriva Ucrainei prin agățarea clopotelor lângă Catedrala Sf. Sofia din Kiev, care simbolizează vocile copiilor uciși, relatează Euromaidan Press.

SUA și-au exprimat sprijinul pentru investigațiile internaționale privind crimele de război comise în Ucraina, a anunțat sâmbătă ambasada SUA la Kiev.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.