RĂZBOI ÎN UCRAINA ZIUA 103 | Volodimir Zelenski a vizitat trupe din zonele bombardate. Luptele continuă în sud și est. Rusia a lansat rachete spre Kiev

Este ziua 103 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vizitat duminică trupele  din unele dintre cele mai puternic bombardate zone ale frontului.  În discursul său de noapte, Zelenski a declarat că a fost în Lysychansk și în Soledar.  Ambele zone au fost atacate timp de săptămâni cu rachete și bombardamente aeriene. Între timp, Rusia își intensifică eforturile de a câștiga controlul estului Ucrainei și se duc lupte grele în Donbas. Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va ataca noi ținte dacă Statele Unite vor furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

06 Iunie 2022, 07:27 (actualizat 06 Iunie 2022, 08:07) Știrile TVR |

Razboi in Ucraina. Bombardament

ACTUALIZARE 07.48 Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat astăzi Ministerul Apărării, urmând exemplul Washingtonului, notează AFP.

Sistemele de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite “creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene”, a indicat ministerul, într-un comunicat.

Ultimele evoluții ale războiului – luni dimineața, ora 07.00:

În Donețk: Trupele ruse vizează ținte din nordul orașului cheie Sloviansk și și-au reluat ofensiva lângă Sviatohirsk, la aproximativ 12 mile (20 km) nord de Sloviansk,  suferind pierderi, potrivit Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei. Au mai avut loc și alte atacuri aeriene asupra Sloviansk, care se află la mai mult de 300 de mile est de capitala Kiev.

La Lugansk: Forțele ruse au încercat să atace două districte – Bilohorivka și Mykolaivka – care, dacă ar fi pierdute de ucraineni, ar pune orașul Severodonețk în pericol de a fi încercuit.

Riposta ucraineană: Severodonețk a fost bombardat de ruși timp de săptămâni, dar rămâne aprig disputat. Săptămâna trecută, Serhi Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, a declarat că forțele ruse dețin aproximativ 80% din oraș, în timp ce  acum spune că Ucraina a recâștigat controlul asupra a jumătate din oraș. El se așteaptă ca Rusia să își dubleze eforturile pentru a cuceri orașul în următoarele zile, folosind artileria grea.

În sud: Luptele continuă, se dispută teritoriul după ce Ucraina a  început o contraofensivă în urmă cu o săptămână. Forțele ruse sunt în ofensivă în Bila Krynytsia, în regiunea Herson, un district recent recucerit de forțele ucrainene. Între timp, un siloz  a fost distrus în orașul Mykolaiv. Ucraina spune că Rusia a atacat  regiunea cu rachete de croazieră aeriene.

La Kiev: Rusia a lansat duminică cinci rachete de croazieră spre  capitala Ucrainei, potrivit armatei ucrainene. Operatorul de stat al centralei nucleare din Ucraina, Energoatom, a declarat duminică că o rachetă de croazieră a zburat „critic de jos” deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Energoatom a etichetat acțiunea drept „un alt act de terorism nuclear” și a spus că forțele ruse „încă nu înțeleg că cel mai mic fragment de rachetă care poate lovi o unitate nucleară  poate provoca o catastrofă nucleară și  scurgere de radiații”.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.