Război în Ucraina, ziua 112 | Zelenski: Rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului. Rusia le-a cerut ucrainenilor din Severodonețk să depună armele

Severodonețk / FOTO: Foto NEXTA

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului, adăugând că forțele ucrainene suferă „pierderi dureroase” la Severodonețk și Lisichansk. Bătălia pentru Sievierodonetsk, din Lugansk, este acum cea mai mare luptă din Ucraina, în vreme ce apărătorii săi încearcă să respingă atacul aprig al Rusiei

Rusia le-a spus forțelor ucrainene ascunse în uzina chimică Azot, din Severodonețk, să depună armele până miercuri dimineața. Luptătorii ar trebui să „oprească rezistența fără sens și să depună armele” de la ora Moscovei (5:00 GMT), a declarat Mihail Mizintsev, șeful Centrului de management al apărării naționale din Rusia, agenției de presă Interfax.

Rusia a declarat că va institui miercuri un coridor umanitar pentru civilii prinși în capcană, care doresc să fugă de luptele intense de la Severodonețk. Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că aproximativ 500 de civili, dintre care 40 copii, se adăpostesc de atacurile rusești în uzina chimică Azot.

Zelenski a reiterat apelul pentru ca Occidentul să intensifice furnizarea de arme grele Ucrainei. Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a spus că țara a primit doar 10% din ceea ce a cerut și că nu există vreo cale de a obține victoria fără ajutor: „Oricât de mult încearcă Ucraina, oricât de profesionistă este armata noastră, fără ajutorul partenerii occidentali nu vom putea câștiga acest război”. Zelenski a adăugat că Ucraina nu are suficiente sisteme antirachetă pentru a doborî proiectilele rusești care vizează orașele. „Țara noastră nu are destule… nu poate exista nicio justificare în întârzierile în furnizarea lor”.

NATO trebuie să fie și mai pregătită și să-și consolideze capacitățile armate de-a lungul graniței sale de est, a declarat șeful alianței militare, marți, înaintea unui summit de la Madrid la sfârșitul lunii. Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că Alianța are nevoie de „o prezență  mai robustă și mai pregătită pentru luptă, o pregătire și mai mare, precum și de mai multe echipamente și provizii pre-poziționate”.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.