Război în Ucraina, ziua 131. Rusia declară că deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk din Ucraina

Rusia a declarat că deține controlul asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei după ce a preluat Lisiciansk, ultimul oraș controlat de forțele ucrainene din regiune. Preluarea de către Rusia a Lisichansk înseamnă că Moscova a câștigat de fapt controlul asupra întregii regiuni Luhansk, precum și a peste jumătate din regiunea Donețk, reprezentând aproximativ 75% din cele două regiuni estice, care sunt cunoscute sub numele de Donbas.

04 Iulie 2022, 07:21 (actualizat 04 Iulie 2022, 07:45) Știrile TVR |

Bombardamente în Ucraina

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, i-a spus duminică lui Vladimir Putin că forţele lor au stabilit „controlul deplin” asupra Lisiciansk şi a mai multor aşezări din apropiere, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti.

Comandamentul militar al Ucrainei a confirmat duminică seară că trupele sale au fost forțate să se retragă din oraș, spunând că altfel ar exista „consecințe fatale”. „Pentru a păstra viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere”

Duminică dimineață, Ucraina a contestat revendicarea Rusiei. Președintele, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia nu deține controlul total și că bătălia continuă la periferia orașului. El a recunoscut, totuși, că Ucraina se află într-o perioadă dificilă.

Până duminică seara, el a recunoscut pierderea orașului, jurând că va relua zona prin tactici armate și cu ajutorul unui nou arsenal îmbunătățit.

Luptele în estul Ucrainei au rămas intense de când Moscova și-a reorientat eforturile acolo. Asaltul s-a intensificat asupra Ucrainei și a ajuns să afecteze si zone din Rusia. Oficialii din orașul rus Belgorod au acuzat duminică forțele ucrainene că au bombardat un cartier, au ucis trei persoane și au distrus case.

Preluarea de către Rusia a Lisiciansk înseamnă că Moscova a câștigat de fapt controlul asupra întregii regiuni Luhansk, precum și a peste jumătate din regiunea Donețk, reprezentând aproximativ 75% din cele două regiuni estice, care sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbas.

(w620) Război î

Ocuparea întregii regiuni Donbas a fost un obiectiv cheie al invaziei ruse, țara concentrând acolo o mare parte a forțelor sale după ce nu a reușit să ocupe nordul Ucrainei, inclusiv capitala, Kiev, la sfârșitul lunii martie.

Avansul ar aduce forțele ruse mai aproape de alte câteva orașe și orașe din Donețk controlat de Ucraina, inclusiv orașul din prima linie Sloviansk, unde autoritățile au declarat că șase persoane au fost ucise și 15 rănite în urma bombardamentelor duminică, și în capitala regională post-2014. Kramatorsk, unde o rachetă a distrus un hotel, potrivit primarului său, Oleksandr Goncharenko. El a spus că trei rachete au lovit orașul duminică și că nu au fost raportate victime până acum.

Source