Război în Ucraina, ziua 132. Ucraina se așteaptă ca Rusia să vizeze în continuare orașele din estul Donețk, Sloviansk și Bahmut. Putin și-a revendicat victoria în regiunea Lugansk

05 Iulie 2022, 07:27 (actualizat 05 Iulie 2022, 07:46) Știrile TVR |

Război Ucraina

ACTUALIZARE Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Haidai, spune că se așteaptă ca orașele să fie atacate puternic în timp ce Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului. Haidai a declarat pentru Reuters: Pierderea regiunii Lugansk este dureroasă pentru că este teritoriul Ucrainei.

Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat s-au adunat în Elveția pentru a elabora planuri de reconstrucție a Ucrainei devastate de război.

Între timp, Rusia a spus că deține controlul asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei după ce a preluat Lisiciansk, ultimul oraș controlat de ucraineană din regiune.

Rusia a declarat victoria în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, la o zi după ce forțele ucrainene s-au retras din ultimul lor bastion rămas în provincie.

Luni, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, i-a spus lui Putin că „operaţiunea” de la Lugansk a fost finalizată. Președintele rus a spus că unitățile militare „care au participat la ostilități active și au obținut victoriea la Lugansk „ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă”.

Serhiy Haidai, guvernatorul Lugansk, a declarat că se așteaptă ca orașele Donețk, Sloviansk și Bahmut, să fie atacate puternic în timp ce Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului.

Ucraina a stabilit un „plan de redresare” de 750 de miliarde de dolari pentru viitorul său postbelic în timpul Conferinței pentru Recuperarea Ucrainei găzduită luni de Elveția.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sarcina comună a întregii lumi democratice este să creeze un viitor fizic pentru Ucraina, în cazul în care aceasta supraviețuiește ca națiune orientată spre vest după invazia rusă.

Prim-ministrul Ucrainei Denîs Șmîhal a arătat că o sursă cheie de finanțare pentru planul de redresare ar trebui să fie bunurile confiscate de la oligarhii ruși.

Planul de redresare al Ucrainei de până acum are trei faze: prima axată pe reconstrucția sistemelor care contează pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi alimentarea cu apă, care este în desfășurare; o a doua componentă de „reabilitarerapidă” care va fi lansată de îndată ce luptele se încheie, inclusiv proiecte temporare de locuințe, spitale și școli; și a treia care își propune să transforme țara pe termen lung.

Forțele ucrainene urmează să ridice steagul țării pe Insula Șerpilor, un avanpost strategic și simbolic din Marea Neagră din care trupele ruse s-au retras săptămâna trecută, după luni de bombardamente puternice.

Armata ucraineană a anunțat că steagul național a fost returnat pe insulă cu puțin înainte de ora 23:00 luni. Cu toate acestea, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, a confirmat ulterior într-un interviu pentru CNN: „Steagul a fost livrat insulei cu elicopterul. Va aștepta sosirea trupelor, apoi va flutura”

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că ar trebui analizate rute alternative pentru recuperarea cerealelor blocate în Ucraina, inclusiv prin fluviul Dunărea din Europa, dacă nu poate fi folosită prin strâmtoarea Bosfor din Turcia. „Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva acest lucru. Ei fac tot posibilul. Va trebui să ne uităm din ce în ce mai mult la mijloace alternative de a muta acele cereale din Ucraina dacă nu putem folosi ruta maritimă, dacă nu puteți folosi Bosfor”, a declarat el parlamentului luni.

Source