Război în Ucraina, ziua 155 | Forțele ruse se regrupează la Melitopol, Zaporojie și Herson. Invadatorii au preluat controlul asupra centralei electrice Vuhlehirsk. A început operațiunea de eliberare a Hersonului

Ucraina – regiunea Herson ocupată de Rusia / FOTO: Shutterstock

Forțele ruse întreprind o „redistribuire masivă” a trupelor în trei regiuni de sud ale Ucrainei, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică a Moscovei, a declarat miercuri consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski. Oleksii Arestovici a spus că Rusia trimite trupe în regiunile Melitopol și Zaporojie, precum și în Herson, ceea ce demosnstrează o schimbare a tacticii de apărare.

Forțele ruse au preluat cea de-a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei din estul Ucrainei, a declarat miercuri un consilier al președintelui Zelenskii. „Au obținut un mic avantaj tactic – au capturat Vuhlehirsk”, a spus Oleksii Arestovici. Imaginile neverificate postate pe rețelele de socializare par să arate luptători de la compania militară privată Wagner din Rusia care pozează în fața centralei.

Ucraina confirmă strategia de a izola forțele ruse după ce a atacat podul-cheie Antonivski, controlat de ruși în orașul ocupat Herson. Autoritățile ucrainene au declarat că operațiunea de eliberare a Hersonului „a început deja”. Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a spus că există un „un anumit plan” al forțelor armate ale Ucrainei pentru „izolarea operațiunilor militare ale Rusiei”. „Oricât de mult ar suplimenta inamicul forțele și resursele de pe malul vestic al Niprului, Forțele Armate ale Ucrainei îi vor lăsa pe ruși fără muniții, combustibil, comunicații și comandă militară, iar apoi vor curăța rămășițele lor ”, a spus Arestovici adăugând că forțele ruse au trei opțiuni: „să se retragă (dacă este posibil), să se predea sau să fie distruse”. Un alt consilier, Mihailo Podoliak, a adăugat: „Ocupanții ar trebui să învețe să înoate peste râul Nipro. Sau ar trebui să părăsească Herson cât mai este posibil. Este posibil să nu existe un al treilea avertisment.”

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va reconstrui Podul Antonivski și alte puncte de trecere după ce forțele ucrainene au lovit ruta strategică de aprovizionare a Rusiei în regiunea Herson, din sudul Ucrainei. „Facem totul pentru a ne asigura că forțele de ocupație nu au oportunități logistice în țara noastră”, a adăugat el.

Source