Orice misiune întreprinsă de agenţia nucleară a ONU pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos, a declarat marţi un diplomat rus citat de agenţiile de presă de la Moscova. Separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei au început luni procesul a trei britanici, un croat şi un suedez, toţi acuzaţi că au luptat alături de armata ucraineană, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea.
„Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi”, a spus jurnaliştilor, conform RIA, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe.”Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod”.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat luni, la New York, că secretarul general al ONU a evaluat că organizaţia are logistică şi capacitatea de securitate necesare pentru a putea sprijini orice misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie, controlată de forţele ruse.
Separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei au început luni procesul a trei britanici, un croat şi un suedez, toţi acuzaţi că au luptat alături de armata ucraineană, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea, transmite AFP.
„Curtea Supremă” din regiunea separatistă Doneţk a deschis un proces care îi priveşte pe John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Regatul Unit, precum şi pe croatul Vjekoslav Prebeg şi pe suedezul Mathias Gustafsson, a informat presa rusă.
Harding, Prebeg şi Gustafsson, luaţi prizonieri în zona portului ucrainean Mariupol, asediat şi bombardat săptămâni întregi de către armata rusă, riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unei judecătoare citate de agenţia de presă TASS.
Conform agenţiei Ria-Novosti, cei trei sunt urmăriţi penal pentru tentativă de „preluare cu forţa a puterii” şi pentru „participare la un conflict armat în calitate de mercenari”.
Britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că „a participat la recrutarea de mercenari” pentru Ucraina.
Instanţa a indicat că procesul celor cinci inculpaţi va fi reluat abia la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie cu privire la motivele acestei întârzieri. Toţi au pledat nevinovaţi, potrivit presei ruse.
La începutul lunii iunie, doi luptători britanici şi un marocan au fost condamnaţi la moarte de către separatiştii pro-ruşi din Doneţk. Cei trei au contestat decizia.
Un moratoriu asupra pedepsei cu moartea este în vigoare în Rusia din 1997, dar el nu este valabil în cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.
Articole pe aceeaşi temă