Război în Ucraina, ziua 177 | Recep Tayyip Erdogan încearcă resuscitarea negocierilor directe dintre Moscova şi Kiev. Turcia, printre primele ţări implicate în reconstrucţia Ucrainei

Nu se pune problema unui acord de pace până ce Rusia nu se retrage din Ucraina, declara Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a avut, la Lvov, o întâlnire cu secretarul general ONU şi preşedintele Turciei. Cap de afiş a fost situaţia de la centrala nucleara Zaporojie, aflată în mâinile militarilor ruşi. Secretarul general ONU a atras atenţia că, în condiţii de război, orice avarie la centrala ar declanşa o catastrofă.

19 August 2022, 07:09 (actualizat 19 August 2022, 07:31) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 07.28 Administraţia preşedintelui Joe Biden pregăteşte un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, anunţ care putea fi făcut chiar vineri, informează Reuters, care citează trei surse la curent cu acest subiect.

Preşedintele Biden ar urma să autorizeze acordarea acestei asistenţe recurgând la autoritatea de retragere prezidenţială ce îi permite liderului de la Casa Albă să aprobe transferul de arme în exces din stocurile americane, conform surselor care au furnizat aceste informaţii sub protecţia anonimatului.

ACTUALIZARE 07.15 Estonia intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare, mortare şi arme antitanc, pe care să le folosească în conflictul cu Rusia, conform unui anunţ făcut joi de guvernul de la Tallinn.

Estonia intenţionează, de asemenea, să sprijine o iniţiativă britanică de extindere a pregătirii forţelor armate ucrainene şi să doneze Ucrainei un al doilea spital de campanie, în cooperare cu Germania, a declarat într-un comunicat ministerul apărării de la Tallinn.

A fost agreată, de principiu, o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala Zaporojie. Însă totul depinde de Rusia. Secretarul general ONU, Antonio Guterres a cerut demilitarizarea centralei, dar Moscova respinge ferm o asemenea condiţie.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de orchestrarea unei provocări iminente la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa. De altfel, Moscova declara că va închide centrala, daca e cazul, tocmai pentru a evita eventuale provocări.

Turcia, care a mediat cu succes reluarea exporturilor de cereale din Ucraina spre restul lumii, încearcă acum resuscitarea negocierilor directe dintre Moscova şi Kiev şi, afirmă presa, chiar o întrevedere Vladimir Putin – Volodimir Zelenski.

Nu se ştie în ce măsură va reuşi, cert este că Turcia e printre primele ţări care vor fi implicate în reconstrucţia Ucrainei.

Preşedintele Recep Erdogan şi Volodimir Zelenski au încheiat un acord în acest sens.

Source