Război în Ucraina, ziua 194. Europa se așteaptă la prețuri record la gaze, după ce Rusia a închis conducta cheie. Zelenski: Drapelele ucrainene se întorc în locurile unde ar trebui să fie de drept

05 Septembrie 2022, 08:40 (actualizat 05 Septembrie 2022, 09:01) Știrile TVR |

Război în Ucraina. Mykolaiv / FOTO: Shutterstock

ACTUALIZARE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în discursul său de seară de duminică, că se fac progrese pentru „eliberarea tuturor pământurilor noastre, a întregului nostru popor” după începerea contraofensivei împotriva rușilor din sud.

„Forțele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informații și serviciile speciale iau deja măsurile necesare în acest sens”, a spus Zelenski într-un discurs postat pe Facebook. „Acești pași  sunt vizibili. Și toată lumea poate vedea că ocupanții au început deja să fugă din Crimeea. Aceasta este decizia corectă”

ACTUALIZARE Kremlinul a acuzat politicienii europeni pentru închiderea conductei Nord Stream 1, una dintre principalele sale rute de aprovizionare cu gaz, declarând că sancțiunile lor economice împotriva Rusiei au împiedicat întreținerea gazoductului de către Gazprom, relatează Reuters.

• Este așteptat ca prețurile gazelor în Europa să crească la niveluri record în această săptămână, după ce Rusia a închis o conductă cheie către Europa. Mulți comentatori au avertizat că prețurile europene vor crește în continuare când piețele se vor deschide luni, după ce Moscova a anulat sâmbătă termenul limită pentru reluarea fluxurilor prin conducta Nord Stream 1 către Germania, spunând că a descoperit o defecțiune în timpul întreținerii.

• Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul său plănuia oprirea totală a livrărilor de gaze în decembrie, promițând măsuri de scădere a prețurilor și de a lega beneficiile sociale de inflație. „

• Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a avertizat Europa să se aștepte la o iarnă grea după oprirea conductei. „Rusia pregătește o lovitură de energie decisivă pentru toți europenii pentru această iarnă”, a spus el în discursul său de seară de duminică.

• Închiderea conductei a împins lira sterlină în scădere cu 0,37% luni dimineață, până la 1,147 dolari, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea economiei de a rezista la prețurile mai mari ale gazului

• Euro a scăzut, de asemenea, cu 0,3% și pare să testeze cel mai mic din ultimii 20 de ani de 0,99005 dolari, deoarece comercianții riscă mai mult de o recesiune europeană.

• Ucraina a făcut progrese în contraofensiva lansată recent, forțele sale luând două așezări în sud, o a treia în est, precum și un teritoriu suplimentar în estul țării, a susținut Zelenski în discursul său de duminică seara. „Drapelele ucrainene se întorc în locurile unde ar trebui să fie de drept”, a adăugat el.

• Rusia a declarat că situația din jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei controlată de trupele sale este calmă duminică, după ce inspectorii ONU au declarat sâmbătă că a pierdut din nou puterea externă.

• Ultima linie electrică externă principală rămasă a fost întreruptă, deși o linie de rezervă a continuat să furnizeze energie electrică rețelei, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un comunicat. Doar unul dintre cele șase reactoare ale sale a rămas în funcțiune, a spus acesta.

Source