Război în Ucraina, ziua 195. Experții AIEA urmează să prezinte raportul de la Zaporojie. Rusia a început procedura de achiziție a milioane de rachete de artilerie din Coreea de Nord

O misiune de experți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să-și comunice concluziile de la centrala nucleară Zaporojie într-un raport marți, dupa-amiaza. Patru dintre cei șase membri ai misiunii ONU de la centrală au părăsit amplasamentul, iar cei doi experți AIEA rămași vor rămâne permanent, a declarat organul de supraveghere nuclear al ONU.

06 Septembrie 2022, 08:52 (actualizat 06 Septembrie 2022, 09:02) Știrile TVR |

Război în Ucraina / FOTO: Sursa: Shutterstock

ACTUALIZARE Gazprom a provocat o oarecare confuzie cu privire la motivele închiderii conductei de gaze naturale Nord Stream 1. Ieri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, le-a declarat jurnaliştilor că sancţiunile „introduse împotriva ţării noastre de către ţările occidentale, inclusiv Germania şi Marea Britanie” sunt de vină pentru eşecul Rusiei de a livra gaz prin conducta Nord Stream 1.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, într-un discurs, că Rusia trebuie să fie recunoscută în mod oficial “ca stat terorist” şi să primească sancţiuni mai dure, el precizând că ruşilor nu le pasă de ce spune AIEA despre riscurile bombardării zonei în care este centrala nucleară Zaporojie,

ACTUALIZARE: Ministerul rus al Apărării este a început procedura de cumpărare a milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a sprijini invadarea Ucrainei, potrivit unei descoperiri a serviciilor de informații americane recent retrogradate.

Un oficial american, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat luni că faptul că Rusia se îndreaptă către Coreea de Nord a demonstrat că „armata rusă continuă să sufere din cauza lipsurilor severe de aprovizionare în Ucraina, din cauza controalelor și sancțiunilor la export”.

ACTUALIZARE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă edificată în jurul conceptului “Lumea rusă”, noţiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenţia în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă, notează Reuters.

Source