Război în Ucraina, ziua 199 | Armata ucraineană a eliberat 30 de localităţi în nord-estul ţării, afirmă preşedintele Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi de la trupele ruse în nord-estul ţării, unde Moscova a trimis întăriri pentru a face faţă acestei ofensive, notează AFP.

10 Septembrie 2022, 08:34 (actualizat 10 Septembrie 2022, 14:00) Știrile TVR |

V. Zelensky

ACTUALIZARE 10.30 Rusia a trimis 1.300 de luptători ceceni în sudul regiunii Herson, potrivit armatei ucrainene.

Acest lucru vine în contextul în care serviciile de informații occidentale sugerează că forțele ruse din Herson sunt supuse unei presiuni susținute din cauza atacurilor ucrainene. Într-o postare pe Facebook, Statul Major general al forțelor armate ucrainene a declarat că o unitate a așa-numitului ‘Kadîrivțov’, cu până la 1.300 de persoane a ajuns în Herson. Kadîrivtsev se referă la persoanele care servesc sub comanda lui Ramzan Kadîrov, șeful pro-Kremlin al Republicii Cecene.

ACTUALIZARE 10.00 Drapelul ucrainean a fost arborat în orașul Balaklia, a declarat guvernatorul regional din Harkov.

Oleg Sinegubov a postat pe Telegram “Băieți și fete din forțele armate, astăzi, creați o nouă istorie a Ucrainei libere, suntem mândri. În continuare…”

ACTUALIZARE 08.30 “Până în prezent, forţele armate ucrainene au eliberat şi preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov”, la frontiera cu Rusia, a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare.

În pofida câştigurilor teritoriale ale forţelor ucrainene, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, i-a îndemnat pe locuitorii plecaţi să nu se întoarcă, din cauza lipsei curentului electric şi gazelor în satele recucerite de la ruşi.

La rândul lor, media ruse au raportat desfăşurarea de întăriri în această direcţie, difuzând videoclipuri în care vehicule blindate, obuziere şi camioane circulă în număr mare pe drumuri negeolocalizate. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la această desfăşurare, mulţumindu-se să enumere, ca în fiecare zi, pierderile grele pe care armata rusă le-ar fi provocat ucrainenilor.

Semn al înaintării ucrainene, autorităţile pro-ruse din teritoriile ocupate în regiune au anunţat vineri că evacuează locuitorii în alte zone aflate sub controlul Moscovei sau în Rusia.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source