ACTUALIZARE 09.20 – Artileria rusă continuă să bombardeze zone civile în Bakhmut, regiunea Donețk.
Ticurile cu rachete și atacurile cu drone au afectat aproape 40% din infrastructura energetică a Ucrainei. Totuși, acest lucru nu înseamnă că unitățile energetice afectate și-au suspendat operațiunile, relatează RBC Ucraina.
#Russian artillery continues to shell civilian areas in #Bakhmut, #Donetsk region. pic.twitter.com/GLMj9XkVZq
— NEXTA (@nexta_tv) October 23, 2022
ACTUALIZARE 09.15 – Ucraina a doborât un al doilea elicopter de atac rusesc sâmbătă, anunță Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei.
Forțele aeriene ucrainene au raportat că unitățile de rachete antiaeriene au doborât un alt elicopter Ka-52 în sudul Ucrainei sâmbătă. Cu câteva ore înainte, ucrainenii anunțaseră că au doborât un Ka-52 Alligator, în districtul Beryslav din Herson.
ACTUALIZARE 09.05 – Soţia preşedintelui ucrainean Olena Zelenska a comunicat sâmbătă, prin legătură video, publicului de la Târgul de carte de la Frankfurt că rolul pe care îl are o obligă să spună adevărul despre ororile cu care se confruntă zilnic ucrainenii.
ACTUALIZARE 08.45 – G7 condamnă răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie
Grupul celor Şapte (G7) naţiuni industrializate a condamnat sâmbătă răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie şi a cerut revenirea imediată a controlului deplin al centralei Ucrainei, notează Agerpres.
„Condamnăm răpirile repetate de către Rusia a conducerii şi a personalului ZNPP (centrala nucleară Zaporijie) ale Ucrainei „, au afirmat directorii generali pentru neproliferare din statele membre G7 într-o declaraţie comună.
„Îndemnăm Rusia să redea imediat controlul deplin al ZNPP proprietarului său suveran de drept, Ucraina”, se arată în comunicat.
Forţele ruse deţin controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, încă din primele zile ale invaziei în Ucraina, declanşate în februarie.
ACTUALIZARE 08.30 – Iranul a avertizat sâmbătă împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al ţărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, şi care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei.
Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în acelaşi timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.
Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată ONU, o anchetă imparţială asupra dronelor iraniene livrate Rusiei „prin încălcarea rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate”. Această rezoluţie a fost adoptată în 2015 pentru a încadra acordul nuclear civil iranian şi prevedea la momentul respectiv ridicarea treptată a sancţiunilor economice împotriva Iranului.
Uniunea Europeană şi Regatul Unit au anunţat joi noi sancţiuni împotriva Iranului. Acestea vizează trei generali şi o companie de armament,”responsabili pentru furnizarea de drone kamikaze Rusiei” pentru a fi folosite în Ucraina, amintește Agerpres.