Război în Ucraina, ziua 260 | Zelenski, după anunţul retragerii ruşilor din Herson: Inamicul nu ne face cadou, nu face gest de bunăvoinţă, trebuie să câştigăm totul. Putin nu va participa la summitul G20

Armata rusă părăsește Herson. Se retrage de pe malul de vest al fluviului Nipru. Anunțul ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu marchează un punct de cotitură pe această linie a frontului. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că ţara sa reacţionează cu o “prudenţă extremă” la anunţul privind retragerea rusă din Herson. Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa săptămâna viitoare la summitul G20 din Bali, în Indonezia, a anunţat joi ambasada Rusiei la Jakarta.

10 Noiembrie 2022, 07:12 (actualizat 10 Noiembrie 2022, 08:14) Știrile TVR |

Herson

ACTUALIZARE 08.10 Oficiali de rang înalt ai ONU se vor întâlni cu o delegaţiei a Rusiei vineri, la Geneva, pentru a discuta despre prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi eforturile de facilitare a transporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte din Rusia spre pieţele globale, au indicat miercuri Naţiunile Unite.

Acordul, încheiat la 22 iulie şi mediat de ONU şi Turcia, ar putea expira la 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina s-ar opune faţă de prelungirea sa.

ACTUALIZARE 08.00  Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa săptămâna viitoare la summitul G20 din Bali, în Indonezia, a anunţat joi ambasada Rusiei la Jakarta.

“Pot confirma că (ministrul de externe) Serghei Lavrov va conduce delegaţia rusă la G20. Programul preşedintelui Putin este încă în curs de elaborare, el ar putea participa virtual”, a declarat Iulia Tomskaia, şefa de protocol la ambasada Rusiei în Indonezia.

ACTUALIZARE 07.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că ţara sa reacţionează cu o “prudenţă extremă” la anunţul privind retragerea rusă din oraşul Herson, sudul ţării.

“Inamicul nu ne face cadou, nu face ‘gest de bunăvoinţă’, trebuie să câştigăm totul”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic către ucraineni. “Trebuie deci să fim extrem de prudenţi, fără emoţii, fără să ne asumăm riscuri inutile, pentru a ne elibera tot teritoriul cu cele mai mici pierderi posibile”, a subliniat preşedintele ucrainean.

  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat trupelor să părăsească orașul Herson, singura capitală regională cucerită de Moscova de la începutul invaziei. Anunțul marchează una dintre cele mai importante retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război. Generalul Serghei Surovikin, aflat la comanda generală a războiului, a spus că este o “decizie foarte dificilă”.
  • Deși Rusia nu a declarat oficial că abandonează Hersonul, toate semnele indică o retragere a Moscovei. “Herson nu poate fi aprovizionat și funcționa în totalitate”, a declarat Surovikin. “Decizia de a ne apăra pe malul stâng al Niprului nu este ușoară, în același timp vom salva viețile militarilor noștri”. Rusia și-a pregătit ieșirea în ultima lună, mutând comanda și controlul peste râu.
  • Victoria ucrainenilor la Herson este o lovitură semnificativă pentru președintele rus, Vladimir Putin, la doar câteva săptămâni după ce a anunțat anexarea “pentru totdeauna” a regiunii Herson împreună cu alte trei regiuni.
  • Ucraina a reacționat cu prudență, spunând că unele forțe ruse se află încă în Herson și că sunt trimiși efective ruse suplimentare. “Până când steagul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusă”, a declarat Mikhailo Podoliak, un consilier principal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
  • Joe Biden a declarat că retragerea ruşilor din Herson este o “dovadă” că armata sa are “probleme reale”. În timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă de miercuri, președintele american a declarat că “știa de ceva timp” că acest lucru se va întâmpla.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că retragerea Rusiei “face parte dintr-un tipar general”, demonstrând că Moscova “a pierdut cu desăvârșire impulsul”. “Dar nu ar trebui să subestimăm Rusia, ei încă au capacități”, a declarat el pentru Sky News. “Am văzut dronele, am văzut atacurile cu rachete. Arată că Rusia încă poate provoca multe pagube”.
  • Oficiali de rang înalt ai ONU programat să se întâlnească vineri la Geneva cu membrii unei delegații rusești la nivel înalt pentru a discuta despre prelungirea acordului privind cerealele din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. “Aceștia vor continua consultările în curs de desfășurare pentru a sprijini eforturile secretarului general António Guterres privind implementarea completă a celor două acorduri semnate la 22 iulie la Istanbul”, a declarat purtătorul de cuvânt.
  • Jens Stoltenberg a declarat că Vladimir Putin a făcut “mai multe greșeli uriașe” atunci când a invadat, inclusiv subestimarea capacității NATO de a sprijini Ucraina.
  • Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova a avut contacte cu oficiali americani din când în când și a confirmat că în curând vor avea loc consultări între SUA și Rusia cu privire la tratatul New Start de reducere a armelor nucleare, ultimul acord de control al armelor rămas între cele mai mari două puteri nucleare din lume.

Source