Război în Ucraina, ziua 273 | Nou-născut, ucis de o rachetă rusească ce a lovit o maternitate din Zaporojie. Zelenski anunţă înfiinţarea unor “puncte invincibile”, unde oamenii pot primi apă, căldură și electricitate

Plafonarea prețului petrolului rusesc: Decizia „în următoarele zile”, spune SUA Coaliția de state care încearcă să impună un plafon la prețul petrolului rusesc, din care fac parte G7, Uniunea Europeană și Australia, ar urma să anunțe limita propusă „în următoarele zile”. Zelenski a anunţat înfiinţarea a peste 4.000 de “puncte de neînvins” în toată ţara, unde, în cazul unor pene de curent pe termen lung, oamenii vor putea beneficia de apă, încălzire, electricitate, comunicaţii şi internet. Crimeea, vizată într-un „atac cu drone”, anunţă guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev Peninsula ucraineană Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată într-un atac cu dronă, marţi, iar forţele ruse se aflau ”în alertă”, anunţă autorităţile instalate de către Kremlin.

23 Noiembrie 2022, 06:47 (actualizat 23 Noiembrie 2022, 09:22) Știrile TVR |

Maternitatea din Vilniansk / FOTO: Oleksandr Starukh Telegram

ACTUALIZARE 09.00 Ministerul britanic al Apărării a anunțat că va trimite elicoptere în Ucraina, pentru prima dată de la începutul războiului, transmite The Guardian.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că va fi prima dată când aeronave pilotate vor fi trimise în Ucraina.

ACTUALIZARE 08.00 Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, reacţie după ce premierul Viktor Orban mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișează o parte din teritoriul ucrainean ca parte a Ungariei: „Războaiele sângeroase încep cu același scenariu: micii lideri încep să viseze la Marile Imperii. Oricine dorește să aibă puncte politice în secolul 21, parazitând traume istorice, reprezintă o amenințare la adresa securității internaționale. Lecțiile neînvățate din istorie se repetă. Chiar și în maghiară”, a spus Podoliak, pe canalul său de Twitter.

Viktor Orban a avut, marți, o primă reacție la adresa celor care îl critică pentru gestul său: „fotbalul nu este politică”, a punctat liderul de la Budapesta.

ACTUALIZARE 07.50 Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat miercuri dimineață pe Telegram, că un atac cu rachete rusești asupra unei maternități din orașul Vilniansk, a ucis un nou-născut, transmite The Guardian.

“Durerea ne umple inimile”, a spus el.

ACTUALIZARE 07.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse.

Potrivit biroului prezidenţial din Kiev, preşedintele Zelenski a făcut această declaraţie într-un mesaj video adresat politicienii locali francezi.

ACTUALIZARE 07.20 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la “centre de invincibilitate” speciale, informează Reuters.

Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop.

  • Grupul celor șapte națiuni va anunța în curând plafonul de preț pentru exporturile de petrol rusesc, iar coaliția va ajusta probabil nivelul de câteva ori pe an, mai degrabă decât lunar, a declarat marți un înalt oficial al Trezoreriei SUA. G7, inclusiv Statele Unite, alături de UE și Australia, urmează să implementeze plafonarea prețului la exporturile de petrol rusesc pe mare la 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina.
  • Ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va scoate din funcțiune centralele electrice și alte instalații în această iarnă se pot adresa unor centre speciale, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. Mii de centre răspândite în întreaga țară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiuni de telefonie mobilă și o farmacie, gratuit și non-stop. “Dacă vor avea loc din nou lovituri masive din partea Rusiei și este clar că energia electrică nu va fi restabilită timp de câteva ore, “centrele de neînvins” vor intra în acțiune cu toate serviciile cheie”, a declarat Zelenski.
  • Este probabil ca ucrainenii să trăiască cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat șeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuările locuitorilor din Herson către alte regiuni.
  • Compania rusă Gazprom a amenințat că va întrerupe fluxurile de gaze către Europa prin Ucraina de săptămâna viitoare. Într-o declarație, gigantul energetic rus de stat a declarat că unele fluxuri de gaze menținute în Ucraina erau de fapt destinate Moldovei și a acuzat Kievul că a împiedicat livrarea a 52,52 milioane de metri cubi să tranziteze Republica Moldova.
  • În Crimeea, apărarea aeriană rusă a fost activată și două atacuri cu drone au fost respinse marți, inclusiv unul care a vizat o centrală electrică din apropierea Sevastopolului, a declarat guvernatorul regional. Sevastopol este portul de origine al flotei rusești din Marea Neagră. Guvernatorul instalat de Rusia, Mihail Razvozhaev, a făcut apel la calm și a declarat că nu au fost provocate pagube.

Source