Război în Ucraina, ziua 277 | Cea mai tânără victimă a atacurilor rusești a fost înmormântată. Zone întregi sunt încă în întuneric

Atacurile rușilor asupra civililor ucraineni se intensifică. După Herson, Nipru a fost ținta unui bombardament soldat cu morți și răniți. Rachetele rusești continuă să distrugă infrastructura critică, dar inginerii reușesc să repună în funcțiune rețelele electrice. La 90 de ani de la Genocidul comis de Stalin, Ucraina acuză Kremlinul că a reînviat practicile dictatorului comunist care a ucis prin înfometare 10 milioane de oameni.

27 Noiembrie 2022, 08:14 (actualizat 27 Noiembrie 2022, 08:42) Știrile TVR |

Război în Ucraina, ziua 277

Rușii par să continue atacurile în același ritm din aer și de la sol.

Pe malul drept al Niprului se pregătesc să blocheze ofensivă ucrainenilor.

Orașul Nipru a fost lovit în ziua în care Ucraina comemora victimele Holodomorului, genocidul lui Stalin împotriva poporului Ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a promis că ucrainenii nu vor permite istoriei să se repete.

90 de lumânări au fost aprinse la Kiev pentru cei 90 de ani care au trecut de genocidul stalinist. Acum, Vladimir Puțîn și-a îndreptat arsenalul asupra infrastructurii civile încercând să distrugă in primul rând determinarea ucrainenilor de a rezista.

Regiuni întregi din Ucraina sunt încă în întuneric, în ciuda eforturilor disperate ale autorităților de a restabili alimentarea cu energie electrică.

ACTUALIZARE 08.30 – Cea mai tânără victimă a terorismului rus a fost înmormântată. Copilul a trăit doar două zile.

”Pentru fiecare dintre copiii noștri, pentru fiecare dintre bebelușii noștri, soldații noștri se vor lupta cel mai mult pe câmpul de luptă. Dar oricât de puternică ar fi furia noastră, nu vom deveni niciodată ca voi, ruși”, scriu pe Twitter cei de la Defense Ukraine.

ACTUALIZARE 08.19 – În fiecare așezare din regiunea ocupată Zaporojie există camere de tortură și locuri în care ucrainenii sunt deținuți ilegal, relatează șeful Melitopol Ivan Fedorov, într-o postare pe Twitter.

ACTUALIZARE 08.00 – Regiunea Odesa și centrul regional în sine rămân în prioritățile inamicului, în ciuda schimbării liniei frontului semnificativ spre est după eliberarea malului drept, anunță, duminică dimineață, Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei.

În plus, spun ofițerii ucraineni, regiunea este destul de sistematic supusă atacurilor cu rachete și drone. Dronele aeriene marine efectuează zboruri de recunoaștere și încearcă să descopere obiective din împrejurimi, inclusiv a sistemelor de apărare antiaeriană.

Sumarul zilei de ieri

  • Peste 6 milioane de gospodării din Ucraina sunt în continuare afectate de întreruperi de energie electrică, la două zile după loviturile rusești țintite asupra infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
  • Bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei au ucis vineri 15 civili, au declarat oficialii, în timp ce inginerii din întreaga țară încercau să restabilească alimentarea cu apă și energie electrică în marile orașe. Treizeci și cinci de persoane au fost rănite, inclusiv un copil, și mai multe “case private și clădiri înalte” au fost avariate, a declarat oficialul orașului, Galina Lugova. Bombardamentul asupra Hersonului, oraș cheie din estul țării, recent recucerit de forțele ucrainene, a fost suferit cel mai mult în ultimele zile.
  • Șeful poliției naționale ucrainene, Ihor Klimenko, a declarat că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care îl ocupaseră timp de opt luni, relatează Kyiv Independent. De atunci, trupele ruse au bombardat frecvent oraşul Herson.
  • Premierii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru discuții și pentru a-și reitera angajamentul de colaborare “pentru a contracara agresiunea Rusiei”.
  • Autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, în pofida bombardamentelor rusești.
  • Armata Moscovei începe să rămână fără muniție și folosește rachete din anii ’80, de pe care au scos focoasele nucleare, susțin serviciile de informații. Piesele grele de artilerie occidentale, care se strică pe frontul din Ucraina, sunt trimise pentru a fi reparate într-o unitate specială din Polonia. Este dezvăluirea cotidianului The New York Times, care citează oficiali americani și ucraineni.
  • Deși dovezile privind bombardamentele intenționate asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii energetice a Ucrainei sunt evidente, Moscova continua să susțină că războiul nu este împotriva populației.

Source